Startsida / Inlägg

VI ELLER ALDRIG: Avsnitt 9 och 10

av tramsfrans

Det börjar närma sig slutet för våra kärlekspar i Vi eller aldrig! När jag skriver ”slutet” menar jag alltså slutet av tv-inspelningen, eftersom de flesta av paren verkar vara fast beslutna över att fortsätta jobba på sina dåliga relationer på hemmaplan.

Foto: SVT

Även den här veckan så har Felicia och Matteo haft ett storbråk! Felicia anser att Matteo inte bjuder till tillräckligt mycket i sociala situationer med andra människor, och att hon därför måste vara extra social för att kompensera hans tystnad. Matteo försöker förklara att han inte är en extrovert person, men Felicia säger att han fan måste ändra på sig. Paret söker snabbt hjälp hos sexolog-Louise, som med bekymrad blick konstaterar att man måste låta sin partner vara sig själv. Min personliga reflektion är att Matteo ändå har bjudit till rätt mycket, med tanke på att de är på en flera veckor lång parresa på Malta.

Därefter är det dags för gruppövning! Paren ska dra en lapp från en urna och gestalta känslan som står på lappen utan ord, och deras partner ska gissa vad det är! Matteo får frågan av Farao vad som är hans absolut värsta känsla, varpå Matteo svarar att det är när han känner press utifrån att han ska vara någon han inte är. Felicia tar illa vid sig och säger att det känns som en hämnd för deras diskussion tidigare, men efter det går övningen faktiskt bra. Det var ju trots allt en övning där det var förbjudet att prata, vilket troligtvis underlättade.

Foto: SVT

Jonte och Kaja är det nya paret i programmet, och deras största problem är att Jonte vill ha närhet medan Kaja inte vill ha det. Jonte tjatar, Kaja blir irriterad, och Jonte börjar då oroa sig över att allt inte ska vara bra. Kaja har försökt förklara att hon vill ha egentid och att det inte innebär att något är fel, men Jonte fortsätter oroa sig. Att ens partner vill ligga ensam vid poolen och läsa Camilla Läckbergs senaste bok behöver alltså inte nödvändigtvis att hen vill göra slut.

Foto: SVT

I veckans första ”Sanningens ögonblick berättar Farao att paren ska göra ett livslångt ställningstagande. Paren ombes att uppskatta i procent hur stor chans det är att de kommer tillbringa resten av sina liv med sin partner, baserat på hur det känns just nu.  Chris skrev 50% trots att han själv var säker på att han vill vara med Jonas i resten av sitt liv, och menade att resterande 50% är upp till Jonas. Hedda gjorde det enda rimliga och skrev ingenting alls på sin tavla, med motiveringen att hon vet att hon vill vara med Jonas just nu och att det inte är någon idé att spekulera om framtiden. Med tanke på att paren befinner sig på Malta för att de har problem med sin relation så känns det aningen forcerat att lyfta frågan om evig kärlek, eftersom de knappt vet om de kommer vara tillsammans om en månad.

Foto: SVT

I veckans andra avsnitt så var det dags för den konstigaste gruppövningen hittills! Paren ska byta partner med varandra för en dag, och förhoppningen är att de ska se sin relation och beteendemönster på ett nytt sätt. Jag var lite skeptisk när jag fick höra att paren skulle byta partner med varandra med tanke på att vissa av deltagarna inte ens har samma sexuella läggning, men när jag förstod att ”partnerbytet” bestod av att umgås med en annan person i två timmar så tyckte jag inte att det var så dumt som det lät från början.

Jonte är skeptisk till övningen, och tog oerhört illa vid sig av att det kallades för ”dejt”. Jonte såg framför sig hur Matteo skulle hämta Kaja för att aldrig återvända, och beger sig därför direkt till sexolog-Louise som får försöka lugna honom och förklara att han måste lära sig att lita på Kaja. Jonte, som blivit ihopparad med Steffi, sätter griller i hennes huvud eftersom hennes partner Jonas just nu är med Hedda, som häromveckan sa att hon skulle kunna tänka sig en öppen relation. För en kort stund verkade både Jonte och Steffi misstänka att de blivit lämnade av sin partner för all framtid, eftersom deras partner skulle umgås med en annan person i två timmar. Med det sagt så känner jag både för Jonte och Steffi, eftersom de knappast har åkt till Malta för att låtsas vara ihop med någon annan.

Foto: SVT

Däremot kan jag tycka att kvalitén på ”dejterna skilde sig åt rätt rejält. Kaja och Matteo fick en blåsig förmiddagspicknick med saft nere på stranden, medan Marcus och Hedda fick en lyxig skaldjurslunch med två flaskor vin. Det hade såklart inte varit kul om alla deltagare fått göra exakt samma sak, men ambitionsnivån verkar ha sviktat. Efter Heddas och Marcus härliga vinlunch kommer de tillbaka till resten av gruppen, och det blir bråk direkt eftersom Marcus är berusad och berättar att han ätit musslor, vilket får Steffi att bli ledsen eftersom han aldrig vill äta det hemma med henne. Hedda försöker rädda situationen genom att säga att det faktiskt var de godaste musslorna hon någonsin ätit, men jag vet inte om det blev så mycket bättre.

Foto: SVT

Efter en lång dag av partnerbyten så är det dags för veckans sista ”Sanningens ögonblick”, men den här gången ska paren stå med sin tillfälliga partner. Varje person ska berätta om något som de inspireras av i den andra personens relation, samt ge ett relationstips. I slutändan så visar det sig att paren tyckte det var en bra övning, men jag stör mig fortfarande på att det kallades för partnerbyte när det i själva verket gick ut på att man skulle umgås med en annan person i några timmar. Med tanke på att SVT gifter bort främlingar med varandra i vissa av sina program så trodde jag att övningen skulle vara betydligt mer på allvar!

Kan du inte få nog av parens tokiga upptåg på Malta? Här, här, här och här hittar du mina recaps av tidigare avsnitt. 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB