Startsida / Inlägg

VI ELLER ALDRIG – Avsnitt 1

av tramsfrans

Foto: SVT

Vi eller aldrig” är namnet på SVT:s nya relationsprogram. Programmet handlar om unga par som är osäkra på om de ska fortsätta vara tillsammans eller inte, och som därför har rest till ett hus på Malta för att få professionell hjälp av en psykolog, en sexolog samt Farao Groth.

Idag har första avsnittet premiär på SVT Play, och eftersom jag är tokig i svensk kärleksreality så har jag tagit på mig att recensera det. Resten av sommaren kommer det sändas två avsnitt i veckan, och min ambition är att skriva ett inlägg i veckan om hur det går för de kämpande paren. Här kommer alltså det första inlägget av många!

Foto: SVT

Farao inleder programmet med frågan ”Hur vet man att sin partner är den man vill gå genom livet med?”. Inget av paren vet svaret, och det är därför de har samlats i lyxiga ”Villa Torre” på ön Gozo utanför Malta. Ett otränat öga hade kanske tyckt att det ser ut som Paradise Hotel-huset på drönarbilderna, men det här är faktiskt public service och alla behåller kläderna på.

Apropå kläder så måste deltagarna vid ankomst byta om till matchande outfits, där varje par får en egen färg. Dessa kläder måste bäras under hela vistelsen, för att paren ska lära känna varandra på ett nytt sätt och känna samhörighet. Paren är på plats för att de har större problem, och ska inte lägga någon som helst energi på ytliga attribut som kläder!

Fem par mellan 20-35 år gamla har checkat in i huset, och det är minst sagt en brokig skara. Felicia och Matteo har varit tillsammans sedan de var 16, medan Rosinja och David bara känt varandra i några månader innan inspelningen. Julia kommer först själv till ön eftersom hennes partner Karl inte fått ledigt från jobbet, och det är oklart vad hon ska göra tills han kommer. Den gemensamma nämnaren är att alla par är där för att de vill kämpa för sin relation, även om vissa verkar vara mer entusiastiska än andra. ”Skål för att vi är här” utbrister Julia och höjer sitt glas för att lätta upp den nervösa stämningen.

Programmet går ut på att paren får träffa en psykolog och en sexolog regelbundet, och utöver det görs gemensamma aktiviteter och gruppövningar där deltagarna får svara på frågor om sin partners tillkortakommanden med resten av paren som publik. Varje avsnitt avslutas med momentet ”Sanningens ögonblick”, där varje par får bekänna färg om var de står genom att antingen rita ett hjärta, eller ett överkryssat hjärta om det finns saker kvar att jobba på. Min spontana känsla är att ”Sanningens ögonblick” enbart finns för att det ska bli bra tv, eftersom samtliga par uppenbarligen fortfarande har problem 24 timmar efter ankomst.

Foto: SVT

I första avsnittet låg det huvudsakliga fokuset mest på Felicia och Matteo samt Rosinja och David, som fick besöka psykolog-Björn och sexolog-Louise. Louise tittade Rosinja och David djupt i ögonen och sa att knäont är en dålig ursäkt till att inte ha sex, medan Felicia och Matteo gjorde framsteg hos Björn och blev påminda om varför de blev ett par från början.

Man kan tycka vad man vill om att SVT gör reality av parterapi, men det ligger iallafall helt rätt i tiden. Med tanke på att de redan gifter bort främlingar i ”Gift vid första ögonkastet” och filmar mer eller mindre lyckade dejter i ”Första dejten” så är det inte mer än rätt med en realityserie som visar den andra delen av kärleksspektrumet med relationer i kris. SVT tar ansvar för hela kretsloppet i mänskliga relationer!

Det finns säkert en tanke att programmet ska vara folkbildande, men det är för tidigt att säga hur det blir med den saken. Deltagarna är modiga som släpper in hela Sverige i sina dysfunktionella relationer, men det återstår att se om några veckor på Malta tillsammans med andra krisande par kan väcka liv i kärleken igen på ett hållbart sätt. Spontant så är jag tveksam, men jag har haft fel förr. Fortsättning följer!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB