Startsida / Inlägg

VI ELLER ALDRIG: Avsnitt 5 och 6

av tramsfrans

Idag är det torsdag, och vid det det här laget så vet ni vad det innebär. Vi ska till Malta för att se hur det har gått för de problemtyngda paren som umgås med andra par som också har det jobbigt!

Foto: SVT

Den här veckan fick alla ”fulltaliga par” en varsin vattenfylld ballong, och syftet var att låtsas att det var en bebis! Eftersom Karl inte befann sig på Malta vid tiden för övningen så fick inte Julia vara med under övningen, vilket gjorde henne lite ledsen. Hedda och Jonas döper sitt barn till Cava, men upptäcker att de har olika uppfattning om när de ska skaffa barn på riktigt. Detta framkom som ett generellt tema bland alla par, där kvinnorna ville ha barn inom en snar framtid medan männen ville vänta. Undrar vad det kan bero på!

Foto: SVT

Förra veckan kom äntligen Karl till Malta. Syftet var att en gång för alla reda ut vad som egentligen hände med Julia, och han stannade i hela 24 timmar innan han var tvungen att åka tillbaka till Stockholm igen för att jobba. Den här veckan kom Karl tillbaka till programmet igen, men den här gången var målet att förklara för Julia att han inte är beredd att satsa mer på deras relation. Karl förklarade att han känner sig skyldig som inte vill fortsätta, men att han inte har varit lycklig i relationen. För Julia kommer det här som en stor chock, trots att paret innan programmet inte har haft kontakt under fyra månader. Paret hinner dock inte prata färdigt, eftersom det är dags för en tokig gruppövning tillsammans med de andra paren!

Övningen gick ut på att spela sin partners roll i olika vardagssituationer med de andra paren som publik, och syftet var att skapa en gemensam distans till problemet. Vi får bland annat lära oss att Hedda äter skaldjur i sängen, och att Jonas och Chris bråkar om huruvida citron är en passande doft för rengöringsmedel.

Efter den tokiga parövningen gör Karl ett nytt försök att göra slut med Julia. Karl säger återigen att han inte vill fortsätta, och Julia blir såklart väldigt ledsen och gråter. Julia frågar Karl om han är förvirrad, men får ett tydligt nej som svar. Väldigt tufft att se, men det kändes samtidigt skönt med ett avslut.

Foto: SVT

Detta avslut blev dock inte slutgiltigt, eftersom paret dagen efter träffar psykolog-Björn för en parterapisession. I parterapisessionen säger Karl plötsligt att han inte har någon aning om var problemen i deras relation ligger, och att mötet med Björn ”väcker många tankar”. Karl känner sig hoppfull över relationen igen, och jag blir lite förvirrad eftersom han förklarade att han var klar med relationen några timmar tidigare.

Det har varit sparsmakat med alkohol under inspelningen, men precis innan Sanningens ögonblick-ceremonin får vi se hur paren dricker rödvin. Detta utlöser en mindre konflikt mellan Hedda och Jonas, efter att Hedda säger att Jonas borde lugna ner sig med vinet. Med tanke på att Hedda ville döpa deras barn till Cava så känns det lite dråpligt. Jonas ger Hedda ett överkryssat hjärta efter vinkommentaren, och programledar-Farao berättar att Julia och Karl avstår från Sanningens ögonblick utan att förklara varför.

I det efterföljande avsnittet så får vi veta att Julia och Karl avstod från Sanningens ögonblick för att Julia hade ”ont i munnen”. Det framkommer också att paret (Karl) har tagit beslutet att det är bäst för dem att åka hem till Sverige och jobba på sina problem där istället, och det är definitivt det bästa beslutet som har tagits hittills. Karl förklarar för resten av gruppen på frukosten att de måste hem och ”ta det lite lugnt”, men det blir lite konstig stämning eftersom det är tydligt att Julia vill stanna kvar på Malta.

Foto: SVT

Därefter så är det dags för ännu en parövning, och den här gången handlar det om att ”tunea in” på varandras kroppsspråk och gestalta partnerns känsla i olika situationer. Syftet är lite oklart, men paren verkar iallafall ha roligt och jag antar att det är det viktigaste! Därefter så besöker Chris och Jonas sexolog-Louise, och det blir en oerhört lyckad session efter att paret tittat varandra djupt i ögonen och följt Louises uppmaning om att se varandra som ”sexuella män”.

Foto: SVT

Den här gången är upplägget dock annorlunda i Sanningens ögonblick, eftersom paren får i uppgift att föreställa sig sin framtid och ge en uppskattning i procent för hur stor chansen är att de fortfarande kommer vara tillsammans om fem år. David och Rosinja visar 100% båda två, vilket återigen får mig att undra varför de är med i programmet?

Veckans två avsnitt lämnade mig med mer frågor än svar, och det var svårt att hänga med i alla turer. Kanske beror det på klippningen, som Felicia hade synpunkter på tidigare i veckan. Julia och Karl lämnade iallafall programmet, vilket absolut var rätt beslut i och med att de inte ens är ihop. Nu har sex avsnitt av tolv visats, vilket innebär att vi är halvvägs på resan. Spontant tycker jag att det är alldeles för mycket med fem par samtidigt i programmet, eftersom det blir alldeles för rörigt att hålla koll på alla när varje avsnitt är 40 minuter. Tre par i taget hade varit mer än tillräckligt, men det är lätt att vara efterklok. Nästa vecka fortsätter den maltesiska förvirringen!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB