Startsida / Inlägg

Anitha Clemence rasande på följare

av tramsfrans

Foto: Magnus Sandberg

Att bråka med följare på Instagram har länge varit ett klassiskt tidsfördriv på semestern för svenska kändisar! Långa, lata dagar i solen tillbringas ofta med att komma på dräpande kommentarer och kontringar mot följare som ifrågasatt något de har lagt upp på sociala medier. Det kan handla om allt ifrån val av semesterland, tips på resmålet eller det klassiska ifrågasättandet av hur kändisar har mage att flyga.

En person som ställt en följare mot väggen är Anitha Clemence. Vissa av er kommer kanske ihåg #jackgate från förra sommaren, då Anitha hamnade i ett mindre blåsväder efter att inte ha velat svara på var hennes pojkvän köpt sin jacka.

Nu har Anitha återigen nekat en följare ett svar på en fråga. Anitha befinner sig i skrivande stund på semester i Turkiet, och fick en fråga från en instagramföljare huruvida båten som hon instagrammade från utgick från Bodrum eller Yalikavak. Anitha svarade ”Googla! Har semester<3<3”, varpå följaren kommenterade att det var ett dumt svar. På det svarade Anitha såhär, och la ut på sin story.

”Jag jobbar inte på semestern gör du? Bara för att jag postar bilder gör det mig inte obligatoriskt till turistguide eller. Fattar inte att det är så svårt att googla. Ett knapptryck bort. Det är alltså mer logiskt att kontakta en person du följer men inte känner. Rimligt. Har nog aldrig frågat nån jag inte känner om tips eller råd eller ens förväntat mig någon form av privat service. Men det är alltså ett helt rimligt krav?” 

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska interagera med en svensk kändis, men att ställa en fråga om varifrån en båt går någonstans verkar vara någon slags gräns. Att gränsen mellan jobb och fritid är extremt grumlig bland influencers gör det inte lättare. Att svara att båten går från Bodrum hade gått på 1 sekund, men Anitha lägger ner betydligt mer tid på att förklara att hon inte bedriver resebyråverksamhet.

Jag tycker inte att Anithas google-svar var otrevligt, men i en instagramstory (som nu är borttagen) utvecklade Anitha sitt resonemang om vad man kan tänka på när man skriver till någon man uppskattar.

Foto: Skärmdump/Instagram

Jag håller med Anitha om att det är märkligt att förvänta sig svar från kända personer på sociala medier. Det som däremot börjar bli tröttsamt är kändisar från medelåldern och uppåt som hela tiden måste förklara på sina konton att de inte har tid att behandla alla meddelanden de får på Instagram som seriösa jobbförfrågningar. Ingen känd person har tid att svara på alla meddelanden, men det verkar ofta finnas tid till att göra poänger av varför man inte svarar.

Jag har skrivit det här förr, men det tål att upprepas. Det absolut bästa sättet att hitta frid på sociala medier är att inte svara på någonting över huvud taget. Det blir kanske inte så socialt, men det är ett vattentätt tips om man vill slippa bråka med främlingar. Ett annat semestertips är att inte använda Instagram över huvud taget, men det är nog inte aktuellt för varken mig eller Anitha!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Fred Balke
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB