Startsida / Inlägg

Laila Bagge om syftet med Svenska Powerkvinnor

av tramsfrans

Foto: Anders Wiklund, TT

Imorgon är det premiär för Svenska Powerkvinnor på Viaplay! Även den här säsongen verkar debatten handla om vem som egentligen är en powerkvinna eller inte, men i en intervju med TT så slår Laila Bagge fast att alla kvinnor är någon form av powerkvinna.

”– Egentligen skulle jag säga att i stort sett alla kvinnor är någon form av powerkvinna, vare sig de jobbar inom vården, är ensamstående mammor eller vad det än är.”

Första säsongen av programmet fick mycket kritik för sitt namn, och många undrade vad som egentligen är powerkvinnligt med att gå på event och dricka vin. Timingen var kanske inte helt perfekt heller, under ett år där helt andra yrken än författare och radiopratare stod i centrum.

Enligt Laila Bagge så har dock programmet ett högre syfte, och det är att inspirera till kvinnligt företagande.

”– Det är det som egentligen är tanken med programmet från början. I 25 år har det varit lika låg nivå av kvinnor som startar och driver egna företag. Vi är tredje sämst i Europa på det här. Det är bara Irland och Malta som ligger efter Sverige, säger Bagge.”

Det återstår att se vad som kommer visas i den nya säsongen, men den första säsongen kändes mest som en reklamfilm för powerkvinnornas egna projekt och framgångar. Visserligen fick man en del värdefulla tips som ”jobba hårt” och ”tro på det du gör”, men om syftet med programmet är att inspirera till ökat företagande så hade det kanske varit bra med lite mer konkreta tips.

Som jag skrev häromveckan så är säsong två inspelad direkt efter den första säsongen. Spontant så hade det kanske varit bra att ta in en ny powerkvinna från en annan bransch som respons på kritiken, men eftersom den andra säsongen är inspelad direkt efter den första så var det inte möjligt. Det återstår att se om det kommer en säsong tre av programmet, men tills dess så är det alltså originalkvintetten som gäller!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB