Startsida / Inlägg

Reklam med Joe Labero fälld av RO

av tramsfrans

Foto: Skärmdump från Fords reklamfilm

I november rapporterade jag om att svenska föräldrar rasat över en bilreklam med Joe Labero! Reklamfilmen gick ut på att Joe berättade om en elbils ”magiska” egenskaper till spekulanter i en bilhall, och i slutet av filmen så springer spekulanternas barn fram till Joe och sparkar honom i benet och säger ”du är ingen riktig trollkarl!”.

Detta oprovocerade våld från barnet resulterade i stor folklig ilska, där framförallt branschtidningen Resumé rapporterat om mängder av upprörda läsarmejl. Arga personer som tog illa vid sig skickade in anmälningar till Reklamombudsmannen, som nu har kommit med sin dom! Reklamfilmen blir fälld, med följande motivering.

”Visserligen är det våld som utövas av flickan i filmen av ringa karaktär. Mot bakgrund av det särskilda aktsamhetskrav som följer av artikel 18 i ICC:s regler om när barn förekommer i reklam finner nämnden emellertid att filmen, trots sin humoristiska ansats, får anses överse med våld på ett sätt som strider mot artikel 2 tredje stycket i ICC:s regler”,

Med andra ord så kan ett barn alltså inte sparka Joe Labero (eller någon annan) på knät utan att det får konsekvenser. Iallafall inte om det sker som en del av en reklamfilm!

I sitt försvar för filmen så menar Hedin Motor Company att det finns en tydlig humoristisk ansats, samt att själva produkten (elbilen) är riktad för vuxna och inte barn. Trots detta så väljer alltså RO att fälla reklamfilmen, för dess överseende med våld som utövas av barn.

Det finns gott om exempel på barn som sparkar, slåss och bits när de är små, men om man ska spela in en reklamfilm så bör man alltså undvika temat helt och hållet om man inte vill bli anmäld.

Nu är reklamfilmen borttagen från YouTube. På ett sätt är det kanske inte så konstigt att det inkommer anmälningar i reklamfilmer där Joe Labero pratar om ”magi”, men jag trodde inte att barnsparken skulle vara det som resulterade i en fällning!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Frida Willander
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB