Startsida / Inlägg

Oscar Zia tar över Melodifestivalen 2022

av tramsfrans

Foto: Jimmy Wixtröm

Det kan kännas långt borta, men snart är det äntligen februari igen! Idag kom beskedet att Oscar Zia blir programledare för Melodifestivalen nästa år, och att han kommer leda tävlingen ensam.

I år fick vi inte veta programledarna förrän i januari, men inför 2022 har SVT betydligt bättre framförhållning. Kanske beror det på att pandemin börjar lätta och att de inte längre kan välja och vraka mellan Sveriges artistelit hur som helst!

I ett pressmeddelande säger Melodifestivalens projektledare Anette Brattström följande.

”– Oscar Zia är en fullblodsentertainer som med sin charm, bredd och glimten i ögat känns helt självskriven som programledare. Han har tävlat tre gånger, gästat oss som programledare tidigare och har dessutom tittat på Melodifestivalen sedan han var liten.”

Oscar Zia var en av tio (!) programledare i årets upplaga, och är därmed varm i kläderna. Jag tänkte inte på det i vintras, men kanske var hela 2021-turnén en slags programledaraudition för vem som skulle få äran att leda hela programmet själv 2022? Var det i själva verket en separat, inofficiell tävling som pågick i bakgrunden av själva festivalen? Christer Björkman var med som co-host varje vecka och kunde analysera varje kandidat, och nu ska Oscar Zia leda hela tävlingen ensam. ”Här står jag, ensam kvar” som Charlotte Perrelli sjöng 2016!

Jag tycker iallafall att det är positivt att SVT äntligen vågar satsa på en ensam programledare igen! Under en majoritet av 2010-talet valde SVT att antingen ha en duo, trio eller kvartett med mer eller mindre skakig personkemi som programledare, och den typen av krystade samspel kommer nog ingen sakna. SVT verkade tro att så länge de slängde in personer med olika åldrar och bakgrund så löser sig resten av sig självt, vilket inte riktigt blev fallet.

Med det sagt så kommer nog Oscar Zia knappast att stå ensam på scenen i sex veckor. Troligtvis så blir det olika typer av gästspel och andra överraskningar, men det blir iallafall samma person som håller i taktpinnen under hela turnén. Nu kan nedräkningen till februari börja på allvar!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB