Startsida / Inlägg

Lill-Babs dödsbos hyresrättskamp avgjord

av tramsfrans

En av förra årets stora kändisföljetonger handlade om Malin Berghagens kamp för att få ta över Lill-Babs hyresrätt efter hennes bortgång. Berghagen tyckte bland annat att det var ”tramsigt” att en närstående utan boende inte får ta över en hyresrätt man inte bott i, men verkade inte förstå att hela poängen med en hyresrätt är att man inte äger den själv.

Hyresvärden menade dock att de fått motstridiga uppgifter om vem som verkligen bott i lägenheten, medan dödsboet menade att hyresvärden utgått från felaktiga uppgifter i tidningsartiklar och intervjuer med Lill-Babs.

I och med att parterna var osams hamnade ärendet hos Hyresnämnden, men efter nästan ett år har nu parterna nått en överenskommelse utanför nämnden. Hem & Hyra rapporterar.

”Dödsboet efter Lill-Babs Svensson och värden FPK, försäkringsbranschens a-kassa, har i sista stund träffat en överenskommelse som innebär att ansökan om tillstånd till överlåtelse av hyresrätt dras tillbaka. 

Vad överenskommelsen innebär är svårt att veta eftersom ingen av parterna vill uttala sig.”

En överenskommelse har alltså blivit nådd, men ingen vill säga vad den innebär! Det enda vi kan veta säkert är dock att det inte blir någon överlåtelse av den aktuella hyresrätten i och med att ansökan har dragits tillbaka. Detta är alltså goda nyheter för alla som tycker att hyresrätter inte ska kunna gå i arv till personer som inte bott i dem!

Enligt Hem & Hyra så skulle överenskommelsen till exempel kunna handla om respit med att lämna lägenheten, men det är alltså oklart om det är så eftersom ingen av parterna vill uttala sig. Med tanke på att tvisten har pågått i 1-2 år så hade en överenskommelse med ytterligare respit att lämna lägenheten verkligen varit generös.

Hur ärendet skulle sluta i nämnden går inte att veta säkert, men Hem & Hyra har pratat med en jurist på Hyresgästföreningen som uttalat sig generellt.

”Enligt Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg är det ovanligt att hyresnämnden godkänner överlåtelser av den här sorten. Det krävs att man haft en hushållsgemenskap, vilket innebär att man ska dela på hyran, äta gemensamma måltider och umgås med varandra – inte bara vara skrivna på samma adress.”

I och med att det inte verkar ha funnits någon hushållsgemenskap i det aktuella fallet så är det troligt att hyresvärden gått vinnande ur striden. För Lill-Babs släktingar var troligtvis en överenskommelse utanför nämnden det minst dåliga alternativet.

Enligt vad jag kan se i skrivande stund har varken Malin Berghagen eller Kristin Kaspersen kommenterat överenskommelsen på några av sina sociala medier. Goda nyheter har ofta många budbärare, till skillnad från negativa.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB