Startsida / Inlägg

Vegankritiken mot SVT

av tramsfrans

Foto: SVT

Nu har det hänt igen, en grupp i samhället är rasande på SVT! Den här veckan är det veganer som är arga över att SVT:s nya program ”Den gröne slaktaren” porträtterar vegomat på ett sätt som veganer själva upplever som krångligt.

I programmet upptäcker kocken Paul Svensson tillsammans med Anne Lundberg olika vegorätter, och jämför dem med välkända kötträtter. Enligt vegoprofilen Gustav Johansson är detta dock problematiskt. Aftonbladet Nöje rapporterar.

”– Jag upplever att SVT förstärker den negativa bilden folk redan har av vegomat som något krångligt, svårt och annorlunda, snarare än att få det att framstå som något man blir sugen på. Om de ville visa upp Paul Svenssons typ av matlagning, som är fantastisk, varför ställer de då den mot kött? Den borde få stå för sig själv.”

Det ligger absolut en viss ironi i att en vegan anklagar SVT för att ”krångla till det”. Man kan säga vad man vill om veganer, men de flesta veganer kan nog skriva under på att de någon gång blivit ifrågasatta eller fått höra att de krånglar till det när någon ickevegan ska bjuda dem på mat.

Nu gör SVT ett program om vegansk mat på bästa sändningstid, men kritiseras av veganerna själva eftersom de tycker deras egen mat är för krånglig. Hoppas att ni hängde med! På SVT tar man dock kritiken med ro. Projektledare Jonas Gunnarsson kommenterar.

”– Själva programidén bygger på att en väldigt stor del av växtriket är outforskat som mat. Det är detta som Paul är nyfiken på. Premissen är att Paul på okänd mark ska ut och leta efter saker och smaker som han aldrig har använt sig av innan och träffar intressanta människor. Ofta ganska konstiga och märkliga saker, för att belysa just uppfinningsrikedomen och att det finns så mycket där ute som vi inte känner till. Vi har aldrig sagt att det här ska vara ett vegetariskt matlagningsprogram med lättlagade recept.”

Här ska det inte bjudas på några lättlagade vegorecept! Med det sagt så kan det verkligen inte vara lätt att vara programbeställare på SVT. Gör man ett matprogram med enbart kött så är det otidsenligt och miljöfarligt, och om man gör ett program med vegomat så blir många veganer upprörda över att det är fel sorts vegomat som de själva inte råkar gilla.

Veganer är så klart inte en homogen grupp, och det är viktigt att påpeka att det säkert finns många veganer som inte instämmer i kritiken mot programmet. Det är trots allt ett underhållningsprogram som inte borde tas på allt för stort allvar.

Själv så är jag dålig på att laga all sorts mat oavsett om det är kött eller vego, och tycker att det mesta som görs av tv-kockar verkar krångligt. Jag tar dock inte illa upp av att kockar lagar konstiga maträtter på tv.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB