Startsida / Inlägg

RECAP: Gift vid första ögonkastet avsnitt 1

av tramsfrans

Foto: Stina Stjernqvist, SVT 

Ett av de absolut finaste vårtecknen vi har i det här landet är att Gift vid första ögonkastet äntligen är tillbaka med en ny säsong! Expertgänget med Fredric Bohm i spetsen har återigen haft mage att matcha ihop tre par de tycker passar tillsammans, och om det inte går bra så är det parens eget fel! Här kommer min recap av det första avsnittet, och det är relativt spoilerfritt eftersom det inte hände så mycket.

1: Tårarna. Den som trodde att GFÖK är ett feelgoodprogram som handlar om lyckliga människor i jakt på kärleken blev snabbt besviken redan i inledningen av programmet. Utdrag från experternas intervjuer med deltagare där de grät blandades med sorglig musik och överdrivet djupa andetag som backdrop. Förlåt, men måste allt vara så ödesmättat? Det är trots allt bröllop och inte begravning.

2: Deltagarna. Experterna berättar stolt att årets program fått in över 2000 ansökningar. Det kan låta mycket, men när man filtrerat utifrån kön, åldrar, bostadsort och såna som är direkt olämpliga så är utbudet troligtvis inte ett smörgåsbord. En sak som är tråkig är att samtliga av årets par är runt 30 år gamla och att inget äldre par är med. Enligt mig har de äldre paren alltid varit roligare att följa eftersom de vågar bjuda mer på sig själva, så jag måste nog säga att SVT gjort ett misstag här. Nu låter jag som Claes Elfsberg och Marianne Rundström, men äldre har faktiskt mycket att tillföra!

3: Klimatavtrycket. Jacob bor sedan fyra år tillbaka i Georgien men ska flytta hem för att gifta sig, och SVT åkte dit för att filma honom när han drack ett glas vin. Kanske inte jättenödvändigt? Något som däremot var väldigt miljömedvetet var att Maxine inte köpt en ny bröllopsklänning, utan istället ska bära hennes gamla som hon aldrig fick använda eftersom hennes tidigare partner ställde in bröllopet några månader innan.

4: Vetenskapen. Expert-Fredric tittar allvarligt in i kameran och säger ”vi kommer en bit på vägen med vetenskap, men i slutändan är det här en konstform”. SVT:s ständiga alibi till varför de fortsätter att spela in programmet är att det i själva verket handlar om ett vetenskapligt experiment snarare än omdömeslös tv-dejting, men nu verkar det som att de själva börjar tvivla på den vetenskapliga relevansen och istället börjar kalla det de gör för konst. Att kalla något för konst är dock praktiskt eftersom det kan betyda exakt vad som helst.

5: Munsåret. Inte nog med att hon ska gifta sig med en främling, Elahe har dessutom fått ett munsår! Att gifta sig med någon man inte känner är väldigt stressande, så det är förståeligt att munsår kommer som ett brev på posten.

6: Anhöriga. Paren i all ära, men det roligaste är nästan alltid att få stifta bekantskap med deras anhöriga! I första avsnittet fick vi stifta bekantskap både med en sjukhusclown (!) och Micke Rickfors, och det ska bli väldigt spännande att se vad som händer framöver.

7: Experternas självförtroende. Om man någon gång tvivlar på sig själv så borde man tänka på experterna i Gift vid första ögonkastet. De kör bara på och är övertygade om att de har rätt! En av årets nya experter är Emma Frans, och hon konstaterade att programmet hittills matchat ihop 15 par varav åtta valt att fortsätta efter fyra veckor. Vad som hände sen valde de dock att utelämna.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB