Startsida / Inlägg

RuPauls Drag Race Sverige

av tramsfrans

Foto: Christian Hagward, SVT

I våras kom beskedet att Sverige får en egen version av RuPauls Dragrace på SVT! Idag stod det klart att det blir Robert Fux som kommer vara programledare, och i en intervju med QX beskriver Fux det nya uppdraget som att få vara ”gayvärldens julvärd”.

Alla som sett ett avsnitt av den amerikanska förlagan vet att det förknippas med typiska catchphrases och citat från RuPaul själv, men det är fortfarande oklart vilka termer som kommer användas i det svenska programmet. I intervjun säger Robert såhär.

”–Det där är en av de saker som jag tänker att folk SKA tycka blir lite spännande att upptäcka när programmet kommer. Det är en av alla cliffhangers. Det jag kan säga är att vi gör en stolt svensk version av ett internationellt koncept och vi ska se till att det blir en outstanding version. Jag är ingen dussinqueen, och det är inget dussinkoncept.”

SVT har på senare år gjort sig kända för att vara kreativa, och verkar inte ha några problem med att ta ut svängarna när de har möjlighet. Den som förväntar sig en kopia av den amerikanska versionen kommer därmed troligtvis bli besviken, eftersom den svenska versionen verkar ha plats för en hel del konstnärlig frihet!

Min förhoppning är att SVT inte ska känna ett behov av att tvångsöversätta alla uttryck till svenska, och att det ska vara okej att slänga sig med uttryck som ”slay” och ”sashay away” även om programmet är på svenska. Man kan tycka vad man vill om engelska låneord, men de är trots allt en betydande del av dragkultur även i Sverige!

På frågan om Robert haft någon kontakt med RuPaul själv blir svaret också kryptiskt.

”– Jag kan säga så här: Amerikanarna finns med i alla led och jag har sedan start haft ett fantastisk stöd från ’over there’. Jag känner mig lyft från hela redaktionen därborta. Mama Ru is always watching us.”

Den svenska versionen av programmet kommer alltså inte vara helt lössläppt och frånkopplad från grundformatet! Mycket kommer såklart bero på vilka gästdomare man bjuder in till de olika avsnitten, men amerikanerna har inte lämnat den svenska versionen till sitt eget öde.

Det är fortfarande oklart vilka deltagare som ska vara med i programmet, men jag ser fram emot premiären som kommer våren 2023. Det blir med andra ord julafton en gång i veckan för alla som gillar drag!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB