Startsida / Inlägg

Programledarna för Melodifestivalen 2023

av tramsfrans

Foto: Rasmus Walldén

Idag avslöjade SVT vilka som ska vara programledare för Melodifestivalen 2023! Beskedet fick troligtvis inte någon att kippa efter andan, eftersom media redan har rapporterat om att det blir Farah Abadi och Jesper Rönndahl sedan länge. Kanske var det Sveriges sämst bevarade hemlighet!

Farah var som bekant sidekick redan förra året till Oscar Zia, men i år är det alltså en annan skånsk man som kommer göra henne sällskap på turnén.

Att leda Melodifestivalen är ett av de stora hedersuppdragen som finns i svensk tv, men det är sannerligen inte alltid en dans på rosor. Man bör till exempel kunna hantera en hel del tekniska problem och folkets vrede när röstnings-appen enligt traditionen alltid går sönder vid något kritiskt skede i programmet!

Att återanvända en av programledarna från förra året är kanske inte det mest originella jag hört, men det går i linje med SVT:s stora rädsla för förändring. Sedan appen kom och röstningssystemet förändrades har det inte hänt särskilt mycket, förutom att man förra året gjorde ett stort nummer av att man döpte om Andra Chansen till semifinal. Turnén pågår fortfarande i sex veckor, och artisterna kommer troligtvis vara ungefär samma som var med i år!

Med det sagt tycker jag det är positivt att SVT tagit mod till sig och anlitat en komiker som programledare istället för en artist. Jesper Rönndahl har ingen musikalisk erfarenhet, vilket verkar vara meningen.

Det är vanligt att komiker får vara med och dela på programledarrollen tillsammans med någon artist, men 2023 kommer ingen av programledarna vara artist. Det har inte hänt sedan 2014, då Anders Jansson och Nour El Refai delade på programledarskapet. Som av en händelse är de också skåningar båda två, men det är nog inget man bör överanalysera!

I vanlig ordning hoppas jag att SVT vågar tänka utanför boxen och satsa på lite mer vågade skämt än tidigare år, men jag har en känsla av att jag kommer bli besviken. De senaste årens premiss verkar ha varit att dra så harmlösa skämt att ingen kan bli arg, men det slutar alltid med att folk blir rasande ändå. Det återstår att se hur det blir 2023, men jag vågar inte hoppas för mycket.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB