Startsida / Inlägg

Sommarkrysset inställt tredje året i rad

av tramsfrans

Foto: Felipe Morales, Aftonbladet

Alla som har det tveksamma nöjet att följa svensk tv under sommarmånaderna vet att det inte brukar hända särskilt mycket. Bortsett från ”Allsång på Skansen” och ”Lotta på Liseberg” så brukar tablån vara fylld med repriser och finska livsstilsprogram!

Under de senaste två åren så har dessutom ”Sommarkrysset” varit inställt på grund av pandemin, och nu står det klart att det inte blir något i år heller. I en kommentar till Expressen säger programledaren Gry Forssell att hon inte vet vad som ligger bakom beslutet den här gången, men att TV4 troligtvis kommer fatta beslut från år till år.

Till Expressen säger TV4:s kanaldirektör Fredrik Arefalk såhär i ett sms.

”Efter två år av pandemi var det praktiskt inte möjligt att få ihop Sommarkrysset i år. Men vi utesluter inte att programmet kommer tillbaka längre fram. I sommar ser vi fram emot att kunna bjuda tittarna på extra mycket Lotta på Liseberg.”

Det var högst förståeligt att Sommarkrysset behövde ställas in 2020 med tanke på att Gröna Lund höll stängt. 2021 så var Gröna Lund öppet men med publikbegränsningar, vilket troligtvis omöjliggjorde en tv-inspelning (även om det gick bra för både Allsång på Skansen och Lotta på Liseberg).

2022 råder det dock inga restriktioner över huvud taget, så jag kan inte låta bli att bli lite nyfiken på vad som egentligen är skälet till den inställda säsongen den här gången. Det kan såklart vara Gröna Lund som inte vill ha Sommarkrysset också, men Sveriges artister är mer gig-sugna än någonsin och Gröna Lund borde rimligtvis vara intresserade av att få in så många betalande besökare som möjligt efter två tuffa år?

Mycket har blivit inställt på grund av pandemin, men om ni frågar mig så är det inte längre särskilt trovärdigt att ställa in tv-program och ha pandemin som ursäkt. Det var ett utmärkt argument 2020 och 2021, men nu är det dags att komma på nya ursäkter om man vill ställa in. Det här gäller inte bara TV4, utan för oss alla! Det är förståeligt om TV4 vill gå vidare från Sommarkrysset efter 14 år och satsa på andra tv-program, men det känns inte särskilt trovärdigt att använda pandemin som ett svepskäl när alla restriktioner är släppta sedan flera månader tillbaka.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB