Startsida / Inlägg

Gift vid första ögonkastet 2022: Avsnitt 1

av tramsfrans

Foto: Janne Danielsson, SVT

OBS: Inlägget innehåller spoilers från första avsnittet av programmet!!! 

Idag är dagen som vi alla har längtat efter! Det är premiär för Gift vid första ögonkastet 2022! Jag har tidigare rapporterat om alla förändringar inför årets säsong, bland annat att SVT har utökat antalet par från tre till fyra och att programmet numera sänds på bästa sändningstid. Jag har självklart sett första avsnittet, och här kommer mina reflektioner.

Foto: SVT

1: Att bygga en relation på ett (1) gemensamt intresse. Första avsnittet av Gift vid första ögonkastet brukar alltid handla om att SVT vill visa hur bra deras matchningar är! Förra säsongen matchades Anton och Sofia ihop eftersom de båda gillade att äta tacos, och den här säsongen så har SVT matchat ihop Jonas och Louise som båda två älskar På Spåret! Jag vet inte hur unikt det är att lyckas hitta två personer som båda två gillar SVT:s mest populära fredagsunderhållning, men jag har absolut hört sjukare saker. Expert-Kalle förklarar att det kanske kan framstå som lite märkligt att experterna lägger så stor vikt på detaljer när de matchar ihop de olika paren, men att det faktiskt säger mer än man tror.

Foto: SVT

2: Relationsarbete. Årets modeord i programmet verkar vara ”relationsarbete”. Jag har aldrig hört någon prata om det ordet tidigare i programmet, men i första avsnittet så får alla deltagare betygsätta sig själva i hur bra de är på just den förmågan. Min gissning är att deltagarna kommer få höra mycket om det under den kommande säsongen. Om det visar sig att relationerna inte går i den riktning som de tänkt sig så beror det troligtvis på att deltagarna inte har relationsarbetat tillräckligt!

Foto: SVT

3: Ansökningsrekordet! 1700 ansökningar har kommit in till programmet, vilket är ett nytt rekord. Det kanske låter mycket, men jag vill ändå påminna om att urvalet för potentiella matchningar blir kraftigt begränsat när man tagit hänsyn till kön, ålder, bostadsort, sexuell läggning och preferenser. Förra säsongen av programmet fick en hel del kritik för bristande mångfald, men vad ska SVT egentligen göra när det är så få som söker? Även den här säsongens cast utgörs huvudsakligen av relativt framgångsrika 30-40-åringar i Stockholmsområdet, men SVT kan inte trolla. En ljusglimt är att SVT lyckats matcha ihop två killar den här gången, vilket kommer bli intressant att följa!

Foto: SVT

4: Tjatet om vetenskap är borta. De första säsongerna av Gift vid första ögonkastet hade starkt vetenskapsfokus, vilket mest verkade fungera som ett slags alibi för SVT att spela in en dokusåpa. Många har riktat kritik mot det olämpliga att gifta bort främlingar med varandra, men SVT har alltid försvarat sig med att det faktiskt är ett vetenskapligt experiment. Den här säsongen verkar SVT ha tonat ner den vetenskapliga aspekten, och det verkar som att experterna numera mest går på feeling när de matchar ihop de olika paren. Vi kanske får en mer heltäckande vetenskaplig förklaring senare under säsongen, men det första avsnittet handlade mest om parens gemensamma intressen. Jonas och Louise gillar På Spåret, Märtha och Axel gillar att resa, Bodil och Hans är hundintresserade, och Martin och Jonas är uppvuxna i villa och gillar att ta socialt ansvar på fest. Unikt!

Foto: SVT

5: Storslagna entréer till vigseln. Man får bara en chans att göra ett första intryck, och det verkar SVT ha tagit fasta på. Vi fick bara se en teaser i det första avsnittet, men Jonas ska göra entré i helikopter medan Martin står och väntar på bryggan. Att göra entré i helikopter har tidigare mest varit en Bachelor-grej på TV4, men nu har alltså helikopteråkandet nått fram till public service. Spontant tänker jag att det hade varit roligare för alla inblandade att låta Martin och Jonas åka helikopter tillsammans efter vigseln, men det kanske bara är jag!

Foto: SVT

6: Khashayar Farmanbars sista gig som vigselförrättare. Vigselförrättaren i Gift vid första ögonkastet är sedan november 2021 energi- och digitaliseringminister i Magdalena Anderssons regering. Programmet spelades dock in i somras innan han tillträtt, och jag antar att han kommer ha viktigare saker för sig framöver. SVT behöver därmed hitta en ny vigselförrättare!

Foto: SVT

7: Avhoppet. Det blev onekligen lite snopet när Bodil bestämde sig för att hoppa av programmet dagen efter SVT hade berättat för Jonas att de hittat hans framtida fru. Min gissning är dock att hon kommer ångra sig en gång till, och att det blir ett giftermål till sist ändå. Varför skulle SVT annars ha med dem i det första avsnittet?

Det här var mina tankar från första avsnittet, men paren har som sagt inte ens träffat varandra än. Det återstår att se hur det blir med kärleken, men det kommer helt klart bli en spännande vår. Låt relationsarbetet börja!

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB