Startsida / Inlägg

SVT:s stora Kalle Anka-förändring

av tramsfrans

Släpp allt du har! SVT ska göra förändringar i Kalle Anka, och den här gången är det på allvar! Bara två dagar innan julafton så kommer SVT med ett ödesbesked, och meddelar att Kalle Ankas sändningstid flyttas med fem hela minuter. Aftonbladet Nöje rapporterar.

”Klockan 15.00 har varit en helig tid för Kalle Anka-älskare i mer än 60 år. Men nu förskjuts tablån med fem minuter – i stället inleds klockslaget med Tareq Taylor i rutan.

– Vi startar med julvärden klockan 15 i stället, eftersom många slår på tv:n klockan 15 och då missar man ljuständningen, säger Eva Larsson, projektledare för sändningen.”

Är ingenting heligt längre? Skämt åsido så har jag aldrig hört någon klaga över att man ”missat ljuständningen” på julafton? I ett land där i princip alla familjer har tillgång till internet och SVT Play så känns det som ett icke-problem eftersom man kan sätta igång ljuständning och Kalle Anka när man vill. Om man råkar missa när Tareq tänder ljuset så finns det goda möjligheter att se det i efterhand! Eva fortsätter:

– Julvärden har blivit lika uppskattad som Kalle Anka, det har blivit lika viktigt för många tittare, så vi vill ge så många som möjligt möjligheten att se ljuständningen, säger Eva Larsson.

För mig så kommer det verkligen som en överraskning att så många verkar ha råkat missa tidigare ljuständningar? Om man nu tycker att julvärden är så oerhört viktig så får man väl se till att sätta på teven i god tid? Ska andras dåliga planering verkligen behöva gå ut över oss andra som vill ha Kalle Anka samma tid som vanligt! Jag vet många som går på minutschema under julen, och det här kan omkullkasta allt.

”– Jag tror att de flesta reaktioner kommer att vara positiva. Många som tidigare har missat ljuständningen kommer inte att göra det. Skulle det bli någonting negativt får vi ta det då, men jag har svårt att se att det skulle vara någonting negativt”

Att flytta sändningstiden i fem minuter är inte ett lika stort ingrepp som att förändra någonting i själva programinnehållet. Det hade helt klart kunnat vara värre, men det återstår att se hur svenska folket kommer reagera på den nya verkligheten när det är dags. Vi lever trots allt om ett land där stora grupper i samhället får panik om en chokladpralin i Aladdin-asken byts ut.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB