Startsida / Inlägg

Läckberg och Bagge om kritiken mot Svenska powerkvinnor

av tramsfrans

Foto: Johnny Wohlin, Nent 

Det har passerat en vecka sedan premiären av Svenska powerkvinnor, och vilken vecka det har varit! Jag skrev om premiären av programmet här, och sedan programmet sändes så har både Camilla Läckberg och Laila Bagge riktat kritik åt de som kritiserat programmet.

Läckberg skrev ett långt inlägg på Instagram där hon kallade kritiken som programmet fått för ”trångsynt och missunnsam”, och riktade särskilt mycket kritik till en krönika i Dagens Nyheter som hon kallade för ”rentav obehaglig” eftersom den innehöll några faktafel.

Laila Bagge har också varit arg på Instagram, och har bemött kritiken i ett antal storys. Hon skriver bland annat följande.

”Det som skaver i mig mest är att typ ingen hade reagerat på samma sätt om det gjorts ett program om fem framgångsrika män. Eller har jag missat en debatt om det? Sanningen är att detta aldrig hade blivit en debatt om det handlat om män! Det är det som gör det hela så tragiskt. Vilka är det som skapar denna debatt? Jo kvinnor som ställer kvinnor mot varandra! Varför?” 

Jag kan inte veta det här med säkerhet, men jag har en stark känsla av att det också hade blivit en debatt om TV3 gjort ett program som hette ”Svenska powermän”. Om det är någonting som har debatterats de senaste åren så är det väl ändå mansroller och maskulinitet? Om Mikael Persbrandt, Ola Rapace, Anders Öfvergård, Samir Badran och Klarnas VD hade fått en realityserie på TV3 så hade det garanterat blivit debatt om vem som är en powerman och varför det eventuellt är problematiskt. Både män och kvinnor hade garanterat blivit rasande!

Utöver debatten om vem som är en powerkvinna och inte så har det även diskuterats huruvida de som medverkar i programmet var förstahandsval eller inte! Bloggbevakning rapporterade tidigare i veckan om att Isabella Löwengrip sagt att hon fått frågan men tackat nej, vilket styrktes av ett mejl från en castare.

Detta dementerades dock senare av Camilla Läckberg, som meddelade till Bloggbevakning att den nuvarande kvintetten har varit ”första prio” hela tiden. Den förklaringen hade varit logisk om alla powerkvinnorna faktiskt känt varandra innan programmet, men med tanke på att det bara är Läckberg och Bagge som är vänner sedan tidigare så har jag lite svårt att förstå varför just den kvintetten var given från dag ett? Om man vill få en realityserie att kännas äkta och naturlig så är det fördelaktigt med organiska relationer som inte är regisserade enbart för programmet!

Hittills i programmet har vi fått lära oss att svenska powerkvinnor jobbar hela tiden, men det verkar alltid finnas tid till att bemöta kritik och bråka med främlingar på internet. Fortsättning följer på Bagges och Läckbergs kritik mot kritiken!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB