Startsida / Inlägg

Camilla Läckberg ryter ifrån på Instagram

av tramsfrans

Foto: Björn Larsson Rosvall, TT

Förra veckan var en händelserik vecka! Iallafall på Camilla Läckbergs Instagram. Hon meddelade att hon påbörjar en ny hälsoresa, gjorde narr av Ulf Lundell samt berättade att hon tjänat 60 miljoner kronor förra året (men att det absolut inte handlar om pengar, utan om vad de representerar).

När man är så aktiv som Camilla Läckberg på sociala medier så får man räkna med en hel del kommentarer, och häromdagen meddelade Camilla att alla som kommenterar eller skriver något elakt till henne på Instagram måste vara förberedda på att hon kan lägga ut en bild om det. Högst upp på Camillas profil står det numera såhär:

”Allt som skrivs om mig på mitt konto har jag rätt att lyfta upp och belysa, även med kompletterande information”

Jag förstår inte helt vad som menas med ”kompletterande information”, men jag tycker egentligen att principen är självklar och inte borde behöva påpekas? Om man frivilligt ger sig in i en svensk kändis kommentarsfält på Instagram så får man räkna med att det kan bli liv i luckan. Speciellt om man skriver något som inte är en komplimang! I ett inlägg utvecklar Camilla sitt beslut.

”Man måste inte hålla med mig om allt, man har full rätt uttrycka att man inte tycker om mina böcker, mina åsikter osv – men den regel som gäller för nivå och ton är: ’Säg inget du inte skulle kunnat säga till mig, ansikte mot ansikte, i mitt eget vardagsrum.’ Enkelt. Och som jag brukar, tar jag efter ett dygn nu ner inlägget där jag lyfte upp en enskild kommentar. Poängen är markerad. Så. Låt oss nu gemensamt försöka hålla kommentatorsfältet vuxet, respekfullt, trevligt och med uppvisande av god uppfostran. Både på mitt – och andras konton.”

Att klimatet på internet har förbättringspotential vet vi alla, och personligen tycker jag att Läckberg inte ens borde behöva förklara sig. Om man skriver något på en persons Instagram-profil så säger det väl sig självt att personen har rätt att bemöta det?

Personligen så vet jag inte hur effektivt det är att lyfta fram enskilda negativa kommentarer och skriva långa inlägg om hur fel en random okänd person har, men att Läckberg har rätt att göra det tycker jag är en självklarhet. Om det är rätt att lägga tid och energi på det är en annan fråga, men alla bestämmer själva hur de vill göra!

Rent historiskt så har det inte blivit någon skillnad efter att svenska kändisar uppmanat folk att sluta hata och vara elaka på internet. Det har visat sig att näthat och negativa kommentarer skrivs ändå, konstigt nog. Nu återstår det att se hur det blir den här gången!

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB