Startsida / Inlägg

Lisa Nilsson rasande på videohälsningar

av tramsfrans

Foto: Karl Melander/TT

En inkomstkälla som blivit allt viktigare för svenska kändisar är videohälsningar! Alla kändisar tar visserligen inte betalt för dem, men det finns helt klart en växande marknad för de kändisar som vill tjäna snabba pengar!

En svensk kändis som däremot avskyr videohälsningar oavsett om hon får betalt eller inte är Lisa Nilsson. Under gårdagen delade Lisa med sig av sin ståndpunkt i frågan på Instagram, och gjorde klart för samtliga följare att några personliga hälsningar inte kommer på tal inför mors dag på söndag.

”Påminner igen: Jag bedriver inte videohälsnings-service. På mors dag kommer jag endast hylla EN mamma. Min. Och tända ett ljus på hennes grav” 

Att alla svenska kändisar inte vill hålla på med videohälsningar är inte svårt att förstå. Det som jag tycker är komiskt är att de hela tiden måste berätta det. I kommentarerna till sitt eget instagraminlägg skriver Lisa följande.

”Jag får många förfrågningar om allt ifrån ”min mamma gillar dina låtar – hon är bästa mamman – förtjänar att hyllas på mors dag” till att skolelever har nån challange och ska samla in flest videohälsningar från kändisar och skriver ’så gärna om du kan göra det nu innan min rast är slut, för jag vill gärna vinna det här’ (??) och därutöver frierier, födelsedagar…

Det är säkert en massa ’kändisar’ som erbjuder hälsningar mot betalning eller gratis, men det har gått överstyr med sociala mediers lättillgänglighet. Folk blir fartblinda och beter sig som att offentliga personer står till allmänt förfogande 24/7.
Jag gör inte det. Jag gör musik och skådespelar. Det är mitt jobb. Inte att vara ’kändis’ och serviceinrättning. ???

Jag kan hålla med om att det finns många problem med gränslöshet på sociala medier idag, men jag vet inte om förfrågningar till kändisar om videohälsningar är det bästa exemplet. Är man aktiv på sociala medier som offentlig person så får man nog tyvärr räkna med att olika personer och fans kommer vilja ha kontakt.

Lisa behöver naturligtvis inte bry sig om att en skolklass har en ”challenge” där de hejvilt skickar förfrågningar till olika kändisar om videohälsningar. Jag hade inte heller svarat på en sådan förfrågan, och troligtvis inte särskilt många andra svenska kändisar heller. Är det verkligen en allmän förväntan att offentliga personer ska stå till förfogande 24/7, och vem är det som har sagt det isåfall?

Om ni frågar mig så tror jag att det verkliga problemet med sociala medier i Sverige är att lite äldre kändisar inte vet eller förstår vad som förväntas av dem. Man behöver inte behandla alla inkommande meddelanden som formella jobbförfrågningar, och det finns absolut inga krav på att man måste ta alla debatter i kommentarsfält eller svara på alla som vill ha kontakt. Snarare tvärtom!

Stora influencers och internationella kändisar vet att det är en omöjlig ekvation att svara på allt, men de behöver inte säga det rätt ut. Lisa Nilsson väljer en annan approach och försöker vara tydlig, men min personliga åsikt är att tonen blir onödigt hård och uppläxande mot de som samlat mod och skrivit till en idol.

De flesta som ber om videohälsningar gör det för att de gillar kändisen i fråga, eller för att de vill glädja någon de älskar. De gör det alltså inte för att jävlas! Ingen kändis är tvingad till att spela in videohälsningar, och det är nog ingen som förväntar sig det heller.

De flesta som frågar tänker nog att det inte skadar att chansa, och blir knappast knäckta av ett uteblivet svar. Videohälsningar är faktiskt inte på liv och död, och det tror jag att Lisa Nilsson också håller med om!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB