Startsida / Inlägg

Värmdö kyrka ångrar mellanakt i Melodifestivalen

av tramsfrans

Foto: SVT

I helgen rapporterade jag om Edward Bloms starka reaktion angående Grotescos mellanakt i Melodifestivalen! Mellanakten spelades in i Värmdö kyrka, något som visade sig vara känsligt eftersom kyrkobyggnader är en symboliskt laddad plats.

Nu har även de ansvariga för Värmdö kyrka själva uttryckt sin besvikelse över mellanakten, och menar att de inte hade tackat ja om de hade vetat att folk skulle bli arga. Aftonbladet Nöje rapporterar.

”Det var inte uppskattat inom kyrkan och Hans Gårdh, 56, kyrkoherde i Värmdö församling, som gett sitt tillstånd till inspelningen blev besviken på SVT när han såg slutresultatet i tv.

– Det är att det sker mitt i kyrkorummet med alla dess laddade symboler.”

Kyrkan uppläts alltså frivilligt som inspelningsplats för mellanakten, och de ansvariga i församlingen borde eventuellt ha räknat med att religiösa symboler skulle synas? Det var ju trots allt de religiöst laddade symbolerna som Grotesco ville åt från första början! Vad hade annars varit poängen med att spela in i en kyrka?

”– Vi hade vaktmästarpersonal på plats under delar av inspelningen. Det var mycket rök och där var känslan mer att det skulle bli en feel good-känsla än en provokation. Nu blev det så för allt för många och bland det värre man har varit med om. Det blev inte som vi hoppats eller trott.”

Jag är inte religiös och har därmed svårt att sätta mig in i känslan, men jag har däremot sett på en hel del mellanakter i Melodifestivalen och ofta tänkt att det är bland det värre jag varit med om. Det är en känsla som kan drabba de flesta melodifestivaltittare några gånger om året.

I en kommentar till Kulturnyheterna meddelar Melodifestivalens projektledare att de varit tydliga från början i sin dialog med kyrkan.

”Vi har varit så tydliga vi kan med hur slutresultatet av inspelningen skulle bli. Vi har även skickat över råmaterial från inspelningen innan det färdigställdes helt”

Det hade eventuellt varit för sent att dra sig ur efter att inspelningen var gjord, men det främsta skälet till varför kyrkan ångrar sig verkar vara att andra personer blev oväntat upprörda. Vem hade kunnat ana att det skulle bli ett sådant rabalder av rökmaskin, halvnakenhet, techno och utmanande dans i en kyrka från 1300-talet! Jag förstår att kyrkan gärna vill ta steget in i framtiden och förnya sig själva, men med facit i hand borde de kanske tänkt ett steg längre. När Grotesco knackar på och frågar om de får låna ett altare en stund så är det dags att ana oråd.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB