Startsida / Inlägg

SVT gör musikkalender

av tramsfrans

Foto: Emil Nylander/Warner

Imorgon är det 1 december, och det innebär att det är premiär för julkalendern på SVT! En av de mest uråldriga svenska traditionerna är att föräldrar rasar i media för något som visas i julkalendern, och det återstår att se om det blir så även i år.

Årets julkalender heter ”Mirakel, men det är inte den enda julkalendern som kommer visas på SVT. I ett pressmeddelande meddelar nu SVT att det även kommer en musikkalender, där mer eller mindre folkkära artister får uppträda i varsin lucka.

”- SVT vill göra sitt allra bästa för att möta de behov som uppstår i långvarig kris, i allt från nyheter till kultur. Med Musikkalendern bjuder vi på en stunds avkoppling och gemenskap varje dag till och med julafton, säger Anna Luuk Priske, SVT:s kultur och faktabeställare.”

Jag har skrivit det här tidigare också, men jag skriver det igen. Behövs det verkligen en djup, global kris för att SVT ska ge publiken vad de vill ha? Hade tittarna inte uppskattat en musikjulkalender under ett vanligt år? Är behovet av avkoppling och gemenskap bara viktigt under en pandemi? Idén med en musikkalender är ju genialisk oavsett om det är ett ovanligt år eller inte!

Det var samma visa tidigare i höstas när SVT meddelade att de tar tillbaka sina hallåor under julhelgen med motiveringen att tv-tittarna är i behov av sällskap. Att många människor är ensamma och uppskattar sällskap även när det inte är pandemi verkar iallafall inte vara en tanke som slagit rot i tv-huset. SVT gör så klart väldigt många program oavsett, men i så gott som varje pressrelease sedan mars har de poängterat hur deras program är viktigare än någonsin eftersom vi lever i en pandemi, och att deras högsta prioritet är tittarna. Så borde det väl rimligtvis alltid vara, oavsett vilka tider vi lever i?

SVT är inte ensamma bovar här, och TV4 är inte särskilt mycket bättre. Alla tycker att deras egna program är ”viktigare än någonsin” och tar i från tårna när de berättar om hur stor skillnad de gör just i år, men så borde de väl alltid resonera? De som tittar på linjär TV finns ju där oavsett!

En sak är iallafall lättare än i vanliga tider, och det är att få artister att tacka ja till att ställa upp. SVT:s musikkalender har många stora namn som Sanna Nielsen, Peter Jöback, Petra Marklund, Måns Zelmerlöw, Darin och Sarah Dawn Finer. För många blir det nog det största eller enda giget de gör i december.

”De 24 artisterna har själva valt vilka låtar de framför och det är naturligtvis låtar med stor betydelse för dem. Tillsammans med de personliga hälsningarna blir varje avsnitt av Musikkalendern en stund av gemenskap och värme i en tid som är tung för många”

Om Musikkalendern blir ett uppskattat inslag i år kanske den kan bli en tradition, men det är nog bäst att inte hoppas för mycket. Snart kommer allt vara som vanligt igen, och då kan SVT fortsätta jaga unga tittare som inte vill kolla på dem!

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB