Startsida / Inlägg

Melodifestivalturnén i fara

av tramsfrans

Foto: Robin Lorentz-Allard

Det finns inte mycket att vara glad för i februari, men en ständig ljuspunkt brukar vara Melodifestivalen! Eftersom allt som är roligt är inställt sedan ungefär ett halvår tillbaka så är risken stor att även Melodifestivalen nästa år kommer påverkas. Inte att programmet ställs in helt och hållet, men däremot ett förändrat upplägg. Aftonbladet Nöje har pratat med en branschkälla.

”– Det blir ingen turné. Det går inte. Kommunerna kan inte riskerar att gå in med miljonbelopp i något som kanske inte kan bli av och SVT vill inte riskera sitt anseende genom att börja sälja biljetter till ett stort arenaevent mitt under pågående pandemin. Alla program sänds från Stockholm, säger en branschkälla.”

Jag håller med om att det vore konstigt om SVT hade börjat sända biljetter till en arenaturné i ett läge där stora evenemang är olagliga! Tyvärr så är underhållningsbranschen en planeringsbransch, och en arenaturné är inget man syr ihop på en vecka eller två. Om SVT bekräftar att det inte blir någon Sverige-turné så kommer det inte komma som en chock för någon.

”Exakt varifrån Melodifestivalen kommer att sändas är ännu oklart. I branschen har det tidigare ryktats om platser som Annexet i Globen-området eller NEP studios i Spånga där TV4:s ”Idol” sänds under hösten. De ryktena tog ny fart i samband med att ”Idol” presenterade sin ”Sverigevägg” där tv-tittarna kan medverka som publik från tv-sofforna genom en enorm videoskärm i studion.”

Melodifestival i tv-studio är bättre än ingen melodifestival alls, men om det är någonting som just Idol visat den senaste veckan så är det att en studioproduktion inte är samma sak som en säker produktion. Hälften av fredagsfinalisterna är smittade enligt källor till Aftonbladet, och det är uppenbart att det är lättare sagt än gjort att hålla folk isär från varandra.

Även om man inte har 30.000 personer i publiken så kan det alltså bli stora problem för SVT iallafall. Tävlingen pågår i sex veckor, och de tävlande kommer knappast sitta isolerade på hotellrum under hela den perioden. Tidigare år har samma uppsättning dansare dansat i alla bidrag, och det är svårt att tänka sig en mer optimal källa till smittspridning än en riktigt tight mello-koreografi. Att det inte kommer finnas någon publik är troligtvis SVT:s minsta problem just nu om man tänker på allt annat som skulle kunna gå fel.

Med det sagt så behöver Melodifestivalen förändring, oavsett om det är pandemi eller inte. Nu har man haft i princip samma koncept i snart 20 år, och nästa års tävling kanske kan bli en testballong för något nytt.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB