Startsida / Inlägg

Anne Lundbergs lönekritik mot SVT

av tramsfrans

Nu har det hänt igen! En SVT-profil riktar kritik mot sin arbetsgivare offentligt! Att SVT-anställda gillar att kritisera sina arbetsvillkor är inget nytt, och tidigare har bland annat Susanne Axell och Lasse Kronér varit missnöjda. Susanne Axell fick inte vara med i ”Hela kändis-Sverige bakar” på TV4, och Lasse Kronér var arg eftersom han tycker alla program som produceras i Göteborg är bättre än de från Stockholm.

Den senaste SVT-profilen som kritiserat SVT är Antikrundan-profilen Anne Lundberg i podcasten ”TV-Fabriken”. Aftonbladet Nöje rapporterar.

”– Jag får ju inte göra någonting. Som anställd programledare så kan ju inte jag stå och vara konferencier eller moderator för kommersiella företag. För jag menar står jag och håller i Icas årsstämma så är jag faktiskt avlönad av Ica och då känner SVT att jag som är en programledare för SVT kan inte avlönas av Ica för att Janne Josefsson i samma vecka ska göra ett avslöjande reportage om Ica.”

Det kanske är jag som är lat och lite dum, men hela poängen med att ha en fast heltidsanställning är väl att man ska slippa jaga uppdrag som moderator och frilansa för Ica? Det är väl därför man jobbar på SVT från första början!

”– Min månadslön är 74 000 tror jag. Jag har en fast månadslön utan OB och utan övertid. Jag tror att den är 74, och den är samma varje månad alltid, oavsett om jag jobbar julafton och midsommarafton eller inte.”

Jag försöker att inte raljera, men det är svårt att känna sympati när någon som tjänar 74.000 kronor poängterar att de inte har något OB-tillägg och ibland måste jobba under enstaka högtider. Att det skulle vara något negativt att vara garanterad samma höga lön varje månad oavsett hur mycket man jobbar är väl snarare något positivt? Årets Antikrundan-turné är ju inställd, men om Anne har fast månadslön antar jag hon får betalt ändå? Den lyxen har man knappast som frilansande konferencier.

”– Jag skulle gärna vilja att den var 174 000 men samtidigt kan jag tycka att vi finansieras av skattesedeln och jag tycker att de som tittar på public service, både lyssnar på radio och ser på tv, deras surt förvärvade pengar och den skatten de betalar ska ju gå till program, inte till min lön”

Det känns tryggt med en viss nivå av självinsikt, men om man som SVT-profil tycker att man tjänar för lite så finns det oftast en enkel lösning på problemet. Den lösningen är att gå till TV4 istället.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB