Startsida / Inlägg

Mari Jungstedt anklagad för plagiat

av tramsfrans

Foto: Jessica Gow, TT Nyhetsbyrån

Tidigare i veckan rapporterade jag att Mårten Andersson kände sig bestulen på sitt shownamn ”Hybris” av Pernilla Wahlgren. Nu kommer även uppgifter från litteraturens värld om att en textstöld har skett, och detta meddelas självklart på Instagram. Nöjesbladet rapporterar:

”Den norska författaren Ruben Eliassen hävdar att författaren, och tidigare fästmön, Mari Jungstedt använt hans texter i boken ’Det förlovade landet’ från 2017. På Instagram lade han upp ett inlägg där han skrev ’När blev det okej att ge ut en annan persons text som sin egen?’.

Vad är det egentligen med vuxna män som använder sig av INSTAGRAM för att starta konflikter och fejder? Folk brukar säga att ungdomar inte kan hantera sociala medier, men om det är några som verkligen skulle behöva gå en kurs i hur man hanterar Instagram så är det män i medelåldern.

Matbilder och resbilder är bra exempel på innehåll som går hem på Instagram, men det är däremot inte okej att anklaga ex för att ha snott texter. Det är hemskt om någon har blivit plagierad, men ta det inte på Instagram om du vill bli tagen på allvar.

”Inlägget har i efterhand tagits bort. I ett mejl till Nöjesbladet skriver Ruben Eliassen att det var förlaget Bonnier Rights och agenten Eleonoora Kirk som bad honom att ta bort det för att hitta en lösning på situationen.”

Nu vet vi såklart inte vad som hänt innan, men det här är väl precis det man har en agent till från början? För att själv slippa deala och bråka med förlag om rättigheter och royaltys på Instagram? Ruben fortsätter:

”’Vi kom överens om att Mari inte skulle använda den text jag hade skrivit, hon betalade mig för användningen av konceptet och karaktärerna och skulle skriva sin egen text, vilket hon inte gjorde. Hon använde min text trots att vi hade kommit överens. Och det finns mycket mer’, skriver Ruben Eliassen.”

Det finns alltså ”mycket mer” som Ruben inte kan gå in på. Han börjar nästan låta lika hemlighetsfull som när Anna Book vägrade avslöja var hon hade köpt hus tidigare i år!

”Han skriver vidare att han gärna återger hela berättelsen efter att Bonnier Rights försökt hitta en lösning, något han inte tror att de kommer att göra. 

’De tycker att det är en fråga om pengar när det verkligen handlar om anständighet’.” 

Det känns lite ironiskt att Ruben pratar om anständighet när han precis anklagat sin exfru för stöld på Instagram. Mari Jungstedt dementerar såklart och jag har ingen aning om vem som talar sanning, men det känns iallafall inte speciellt anständigt att ta konflikter på Instagram om man är över 17 år gammal. Fortsättning följer!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB