Startsida / Inlägg

Mårten Andersson hybris-anklagar Pernilla Wahlgren

av tramsfrans

Om ni undrar vad som hänt medan ni sov så kan jag meddela att en svensk kändis har anklagat en annan svensk kändis för att ha snott namnet på en scenshow. Mårten Andersson menar att namnet på Pernilla Wahlgrens nya show ”Hybris” egentligen är hans! Nöjesbladet rapporterar:

”För tre år sedan gjorde 20-årsjubilerande komikern Mårten Andersson, 45, succé med humorshowen ”Hybris”. I höst sätter artisten Pernilla Wahlgren, 51, upp en show med exakt samma namn. Men det är inte bara titeln som är identisk, även showaffischens upplägg och utförande är till synes identiskt med Mårtens Anderssons.”

Det här handlar alltså om att en svensk kändis med hybris anklagar en annan svensk kändis med hybris för att ha hybris och för att ha snott shownamnet ”Hybris”. Hoppas att ni hängde med!

Att affischerna ovan ska vara ”identiska” känns kanske inte helt sant heller? Mårten har röd bakgrund medan Pernilla har blå, Mårten står ensam medan Pernilla är omgiven av en ensemble och rekvisita. De poserar på helt olika sätt och affischerna har typsnitt utan likhet med varandra. Ärligt talat finns det väl inga likheter med affischerna över huvud taget förutom namnet? Mårten fortsätter:

”– Man gör inte så här. Hybris är också ett rätt så gammaldags uttryck som inte så många använder längre, man säger snarare storhetsvansinne. Att någon inte skulle känna till att min show fanns känns väldigt osannolikt. Om inte Pernilla själv sett det så borde någon i hennes team ha gjort det. Med tanke på hur framgångsrik hon är känns det chockerande att man snor idéer från andra.”

Det känns roligt att showen heter just Hybris, eftersom Mårten Andersson uppenbarligen verkar tro han har ensamrätt på ordet. Det är väl själva definitionen av att ha hybris?

Att dessutom tro det är ”osannolikt att folk har glömt bort en show han gjorde för tre år sedan känns också som ett rätt tydligt tecken på just hybris. Det enda svenska standupkomiker GÖR är ju att åka på turné stup i kvarten, så det är väl inte konstigt om folk glömmer bort namnet på turnéer man åkte på för tre år sedan?

Pernilla Wahlgren har själv inte kommenterat Mårtens utspel, men Pernillas agent säger följande:

”Agenten Lasse Karlsson skriver i ett sms att man är medvetna om att Mårten Anderssons stand-up-föreställning för ett par år sedan hette ’Hybris’, men att det ändå är ett namn som har olika betydelser för olika personer.

Enligt Lasse Karlsson är det självklart att döpa föreställningen till ’Hybris’ eftersom Pernilla Wahlgrens senaste show ’Kort, Glad & Tacksam’ gjorde succé.”

Det här blir bara mer och mer oklart. Nu har hybris plötsligt ”olika betydelser för olika personer” men det var ändå ”självklart” att döpa föreställningen till det. Om ni frågar mig så är väl hybris ändå ett ord med rätt självklar betydelse? Vad skulle det kunna betyda förutom storhetsvansinne?

Fortsättning följer på kampen om hybris. I vilket fall som helst har Pernilla Wahlgrens manusskrivare fått ännu ett skämt att skriva. Det går faktiskt inte att få bättre marknadsföring till sin hybrisföreställning än att bli anklagad för att ha hybris.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB