Startsida / Inlägg

Arne Weise öppnar upp för comeback

av tramsfrans

Foto: Nora Lorek, TT

Snart är det julafton, och i år ska Kattis Ahlström tända ljuset på SVT! Jag var verkligen bombsäker på att hon redan hade varit julvärd en gång tidigare eftersom det inte finns något mer Kattis Ahlström än att vara det, men det här är tydligen första gången!

Om Arne Weise får bestämma så vill han dock göra comeback nästa år, och återigen tända ljuset. Nöjesbladet rapporterar:

”Samtidigt känner han återigen ett sug att få vägleda svenskarna genom Kalle Anka. 

– Det vore kul att komma tillbaka. Men samtidigt ska man inte lära gamla hundar att sitta.

Vad skulle du säga om SVT hörde av sig nästa år och frågade om du ville ställa upp som julvärd? 

– De får gärna höra av sig varje år tills jag dör.”

Jag har tidigare konstaterat att många äldre SVT-profiler har en märklig relation till sitt jobb, och att de tolkat sin anställning som att den gäller livet ut. Marianne Rundström och Claes Elfsberg rasade när de tvingades gå i pension vid 67, och nu vill även Arne Weise göra comeback vid 88 års ålder och återigen vara julvärd. Man är uppenbarligen aldrig för gammal för att vara programledare på SVT!

”Julen 2002 tände Arne Weise sitt sista ljus inför Kalle Anka. Men trots att det har gått 16 år sedan dess, fortsätter den folkkäre julvärden att vägleda svenskarna genom julen på olika sätt.

– Förra året tände jag ljuset i TV3 och det var perfekt för mig, eftersom jag gillar att synas och märkas.”

Att vara med i TV3 på julafton är väl snarare motsatsen till att ”synas och märkas”? Alla kollar ju på SVT på julafton! TV3 skulle i princip kunna visa vad som helst på julafton utan att någon hade reagerat.

Frågan är dock hur länge till SVT kommer kunna välja en ny person som julvärd? Det finns ett begränsat antal folkkära personer i Sverige, och om man inte vill låta samma person vara julvärd två gånger så kommer turen snart att komma till Samir & Viktor eller Bianca Ingrosso. SVT borde rekrytera en ny Arne Weise som kan hålla i julfirandet de kommande 20-30 åren och våga skapa en ny tradition innan det är för sent. Annars kommer influencersamhället troligtvis ta över gammel-tv:s största flaggskepp inom något år eller två. Kom ihåg var ni hörde det först.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB