Startsida / Inlägg

Claes Elfsbergs sommarvikariat är snart slut

av tramsfrans

Som ni alla redan känner till så finns det en klassisk tradition på SVT, och det är att jobba kvar tills man blir jättegammal men snacka skit om kanalen och påstå att de inte gillar äldre arbetskraft. Marianne Rundström, Elisabet Höglund, och nu senast Claes Elfsberg är exempel på personer som talat ut om hur hemskt det är att man inte får jobba kvar på samma jobb hur länge som helst när man blir äldre.

Claes Elfsberg tvingades avsluta sin fasta anställning 2015 när han fyllde 67, men har i sommar varit ”springvikarie” på Rapport. Nu när vikariatet går mot sitt slut så verkar det som att det inte blir någon fortsättning. Expressen rapporterar:

”Hur länge ska du vara inne?

– Jag har två arbetsdagar till denna vecka och två den kommande veckan. Sedan har jag förvarnats om att det kanske inte blir någonting mer, för det finns en önskan om tydlig föryngring.

Om jag ska vara helt ärlig så förstår jag inte riktigt hur det här kan vara en nyhet? Claes Elfsberg har haft ett sommarvikariat, och nu är sommaren slut och då verkar det väl logiskt att även vikariatet är över? Så brukar det fungera på de allra flesta arbetsplatser. Att en tidsbegränsad anställning tar slut är väl inte så konstigt? Man gör sina pass, rapporterar in dem, och får förhoppningsvis lön efteråt. Rimligtvis så borde det inte komma som en chock när det tar slut.

Berätta!

– Nej, jag vet inte så mycket mer än så. Det är det jag har fått veta. Själv skulle jag ju gärna arbeta varje dag. Det är inte vad SVT önskar.”

Claes Elfsberg hade helst arbetat VARJE DAG, och det förstår jag att SVT inte önskar. Det vill de nog inte att någon av deras medarbetare ska göra oavsett ålder, eftersom det skulle strida mot de flesta lagar och regler.

Om jag ska tolka det Claes säger så verkar det ju dessutom som att han inte fått något definitivt svar på huruvida det blir en fortsättning eller inte? Han har bara ”förvarnats om att det kanske inte blir något mer”. Om ni frågar mig så är det en rätt vag formulering, som lika gärna skulle kunna innebära att Claes kommer få vara vikarie igen?

Oftast så är ju det hela grundidén med att ha vikarie och inhoppare på en arbetsplats. Alltså att man täcker upp om behovet uppstår. Uppstår det inget behov så får man inga pass, och det borde väl de allra flesta förstå. Att SVT inte kan lova en fortsättning på vikariatet låter rätt rimligt, för hur ska de kunna veta hur bemanningen kommer se ut i framtiden? Sånt går ju inte att förutspå redan nu.

Claes poängterar själv i intervjun att hans fasta anställning avslutades 2015. I och med det så borde saken vara utagerad om ni frågar mig. Att inte få några fler pass efter sommaren borde inte komma som en chock om man varit en sommarvikarie. Det borde Claes rimligtvis ha förstått redan innan han tackade ja till vikariatet.

Det återstår att se hur framtiden ser ut och om Claes får några fler jobbpass eller inte. Hela Sverige håller andan. Närmar vi oss undergången för svensk nyhetsrapportering, eller kommer någon annan att kunna läsa nyheterna lika bra som Claes? Vi kan bara hålla tummarna.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB