Startsida / Inlägg

Dominika Peczynskis ungdomsvägran

av tramsfrans

Foto: Magnus Sandberg

Plötsligt händer det! Dominika Peczynski har genomskådat samtliga ungdomar i hela Sverige och konstaterat att vi i praktiken är helt oanställningsbara. I en kolumn i Aftonbladet så utvecklar Dominika sitt resonemang.

”Korthuset föll ihop och allt visade sig vara en lögn. Inget av det jag religiöst trott på i alla år stämmer. Unga människor har inte lättare att lära sig nya saker, de är inte mer flexibla eller tekniskt kunniga. De är bara mer omogna, opålitliga och självupptagna. De har dålig stamina och outvecklad empati. De går till jobbet för sin egen skull. Inte för att ingå i ett sammanhang och jobba för gruppens bästa, koncept som medelålders däremot verkar ha lätt att begripa för att deras hjärnor hunnit evolvera en smula.”

Jag förstår vad Dominika menar och jag fattar att hon vill vara slagkraftig, men jag tycker att man gör det lätt för sig om man avfärdar alla under 40 som opålitliga och självupptagna. Tvärtom så vill jag påstå att personlighetsdrag som opålitlighet och egoism är lika vanliga i alla åldrar!

”Lojalitet var inte ett begrepp de bekantat sig med. Inte långsiktighet heller och definitivt inte idéer som att passa kanske arbetstider. Ibland inte ens att man faktiskt jobbar på måndagar, som ju i det verkliga livet inte är en förlängning av helgen utan arbetsveckans första dag. Jag vet, det verkar självklart men jag kan lova att det inte är det för alla (under 30).”

Det som Dominika beskriver här tror jag stämmer utmärkt i PR-branschen och andra branscher som folk tror ska vara flashiga och glamourösa. Att döma av vänner och folk som jag följer på Instagram så verkar de flesta unga personer som jobbar inom PR äta tvåtimmarslunch på Riche minst några gånger i veckan. Resten av tiden spenderas med att måla naglar och gå på ”möten” som aldrig resulterar i något konkret. Arbetstiderna verkar vara ungefär mellan 10-15. På så sätt så kan jag förstå att många chefer i branschen är missnöjda med sina yngre anställda.

Den absoluta majoriteten av ungdomar har dock inga större problem att förstå konceptet ”måndag” och att det är en arbetsdag. Förutsatt att de inte har jobbat 12-timmars slavpass hela helgen med att servera, steka hamburgare, svara i kundtjänsttelefoner eller något annat oglammigt och därför får vara lediga när ingen annan är det.

Jag tvivlar inte på att Dominika har haft problem med sina yngre anställda, men jag är övertygad om att det är ett fenomen som är betydligt vanligare inom PR och media eftersom det drar till sig en viss typ av människor som har en skev uppfattning om hur arbetslivet fungerar.

Själv så är jag naturligtvis den bästa arbetstagaren man kan tänka sig! Jag är en ung homosexuell man som aldrig kommer vabba, har inga problem med att jobba över och är jättebra i fikarum eftersom jag följer allt som går på tv. Jackpot!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB