Startsida / Inlägg

Viktor Frisk tar avstånd från gillamarkeringar

av tramsfrans

Vana användare av Instagram känner säkert till att man numera själv kan välja om följare ska se gillamarkeringar eller inte!

En svensk kändis som bestämt sig för att det får räcka med att visa gillamarkeringar är Viktor Frisk. I ett inlägg på Instagram förklarar Viktor Frisk sin nya filosofi, och att han från och med nu kommer välja bort att visa gillamarkeringar på sina inlägg.

I inlägget konstaterar Viktor att det är lättare sagt än gjort att inte försöka bli påverkad av sociala medier, vilket jag verkligen håller med om. Hela syftet med att tillbringa tid på sociala medier är ju att man ska bli påverkad på ett eller annat sätt! Med det sagt så antar jag att Viktor syftar på de negativa aspekterna, som han märkt av tydligt på sistone.

Själv så har jag en aningen cynisk inställning till gillamarkeringar på Instagram. När jag ser att en influencer stängt av att man kan se hur många som gillat deras inlägg så tänker jag direkt att de inte får särskilt många likes. Det blir mindre transparent, och svårt att veta hur stort engagemang de egentligen har hos sina följare. Att en privatperson väljer att inte visa gillamarkeringar spelar såklart ingen roll, men om man aktivt arbetar som influencer så blir det svårare för annonsörer och eventuella samarbetspartners att veta vad de kan förvänta sig.

Det bästa sättet att slippa ångest över sociala medier är troligtvis att inte vara på sociala medier över huvud taget, men det är förmodligen inte ett alternativ för Viktor Frisk eftersom det är hans jobb. På Youtube är Viktor Frisk mer aktiv än någonsin, och har nyligen startat en egen kanal tillsammans med sin pojkvän Andreas Gran.

Hädanefter kommer Viktor alltså bara låta Instagram-kommentarer diktera hans känsla kring plattformen! Han blir visserligen fortfarande beroende av bekräftelse från följare, men på ett annat sätt!

Jag är ingen expert på sociala medier, men min uppfattning är att antal gillamarkeringar och kommentarer ofta hänger ihop. Inlägg med många kommentarer brukar ofta ha många likes också. Med det sagt så är gillamarkeringar bara en siffra, medan kommentarer (på gott och ont) kan betyda mer.

Influencer-yrket är friare än många andra yrken, men i slutändan så är alla influencers ändå beroende av bekräftelse från sina följare för att kunna fortsätta. Den som vill vara helt fri från bekräftelse från andra gör nog bäst i att radera samtliga sociala medier!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB