Startsida / Inlägg

Nyhetsmorgons nya programledare

av tramsfrans

Foto: TV4

Ingen kan ha missat att ”Efter Tio” med Malou von Sivers gick i graven i slutet av maj, efter lång och trogen tjänst.

I mitt hyllningsinlägg undrade jag vad TV4 skulle ersätta programmet med, och någon vecka senare kom beskedet att kanalen beslutat att förlänga Nyhetsmorgon med två timmar. Jag vet inte hur många som känner att Nyhetsmorgon har för kort sändningstid, men nu slipper iallafall TV4 bygga en ny studio till något annat program!

Tio timmar mer Nyhetsmorgon varje vecka kräver fler programledare, och i dagens sändning av programmet avslöjades det att Rania Shemoun Olsson och Thomas Ritter går in som nya programledare någon gång efter valet i september!

Det är fortfarande oklart hur Nyhetsmorgon ska fylla sin sex timmar långa sändningstid. Antingen så väljer de att satsa stenhårt på nyheter och fördjupningar, eller så satsar de på lite mer lättsamt innehåll med paneler och lifestyle under de sista två sändningstimmarna.

Troligtvis blir det en blandning av både nyheter och underhållning, men frågan är hur mycket återupprepningar det kommer bli? Tidigt på morgonen spelar det inte lika stor roll eftersom de flesta bara kollar i några minuter, men efter klockan 10 förväntar sig nog tv-publiken som finns kvar att något nytt ska hända. Då kan man inte prata om samma saker i två timmar till!

De senaste två åren har präglats av pandemi, politiska kriser och krig, och det känns som att TV4 sänt mer live än någonsin. Presskonferenser från olika myndigheter har avlöst varandra, och varenda ord har analyserats. Min förhoppning är dock att Nyhetsmorgon ska våga satsa på lite mer lättsamt och roligt innehåll, istället för att berätta om all misär i två timmar till.

Nyhetsmorgon har fått mycket kritik för flams och trams genom åren, men jag tycker att det behövs. Sverige behöver mer livesänd underhållning, och vi som tittar på dag-tv vill faktiskt också ha roligt. Det bästa hade varit om TV4 vågat satsa på ett helt nytt, fristående Efter Tio-program, men nu när de beslutat att förlänga Nyhetsmorgon istället hoppas jag att de vågar tänka nytt inom ramarna för formatet!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB