Startsida / Inlägg

Paradise Hotel-utredningen läggs ner

av tramsfrans

Foto: Skärmbild från avsnittet 

Jag har tidigare rapporterat om turbulensen kring Paradise Hotel, och anklagelserna om sexuella övergrepp i programmet. Nent skrotade till sist den pågående säsongen och ytterligare en säsong av programmet, men meddelade för en tid sedan att programmet kommer återkomma men i ett nytt, mer jämställt format.

Under gårdagen rapporterade Aftonbladet att den brottsutredning gällande de misstänkta brotten har pågått i snart ett år utan att åklagaren fattat något beslut. Idag, en dag senare, så meddelar dock åklagaren att utredningen läggs ner. Aftonbladet Nöje rapporterar.

”– Nu har alla förhör med de inblandade personerna hållits och min bedömning är att jag inte kan bevisa att brott har begåtts. Bevisningen är inte tillräckligt stark för att styrka brott, förundersökningen läggs därför ned”

Ingen kommer bli dömd, men för produktionen så har händelserna helt klart fått konsekvenser och lett till rejäl självrannsakan och ett omfattande förändringsarbete. Igår, innan det stod klart att utredningen läggs ner, så sa Nent såhär om processen.

”– Vi låter processen få ha sin gång och respekterar det som sker. Vi har tagit till oss av det som skett och gjort väsentliga förändringar där vi fokuserar på en ny version med ”Paradise” som kommer i höst.”

Med tanke på att Nent just nu håller på att förbereda inför en ny säsong av det nya programmet ”Paradise” (utan hotel) så är det förståeligt att de vill blicka framåt. Spontant så tror jag dock att det blir svårt att tvätta bort programmets skandalstämpel. Ett namnbyte där hälften av det gamla namnet fortfarande är kvar skriker inte direkt kreativitet och nystart, och min gissning är att de inte heller vill förändra för mycket av grundkonceptet.

Hade de velat ha ett helt nytt program utan några associationer till det gamla så hade de naturligtvis valt ett annat namn, men Nents bedömning är uppenbarligen att tv-publiken är redo för fler program med ”Paradise” i namnet trots allt som har hänt.

Med det sagt så blir det upp till bevis i höst när programmet sänds. Det återstår att se hur det senaste årets skriverier kommer att påverka casting, tittarsiffror och mottagande från publiken, men min gissning är att Nent kommer försöka göra alla nöjda. Det brukar gå sådär när man försöker göra allt samtidigt, men det ska bli intressant att se hur förändringarna kommer fungera i praktiken. Det handlar som sagt inte bara om interna rutiner, utan stora förändringar i både regler och programupplägg. Fortsättning följer!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB