Startsida / Inlägg

Sex förslag för en bättre Melodifestival

av tramsfrans

Foto: Robin Lorentz-Allard

Igår var det final i Melodifestivalen! Mina kollegor har redan summerat kvällen i detalj, och precis som många misstänkte så blev Anders Bagge fullkomligt livsfarlig. Bagge fick flest röster av folket, och om det inte hade varit för den internationella juryn så hade han vunnit! Nu blev det Cornelia Jakobs istället, och eftersom Anders Bagge sågade henne i Idol för 14 år sedan så kändes det som att cirkeln blev sluten.

Nu är Melodifestivalen över för den här gången, och jag ska blicka framåt. Därför så kommer här några förslag på hur SVT kan göra Melodifestivalen bättre till nästa år!

1: Skrota semifinalen. Inför årets upplaga berättade SVT stolt att Andra Chansen skrotas och görs om helt och hållet. Istället fick vi en ”semifinal”, som var precis likadan som Andra Chansen med skillnaden att startfältet delades upp i två olika grupper. Om man vill behålla semifinalen så är mitt förslag att behandla den lite mer som en vanlig deltävling, och låta de fyra bidragen som får flest röster gå vidare till final, istället för att dela upp startfältet i två delar. Mer rättvist och begripligt för både tittare och artister!

2: Korta ner turnén. Det är ingen naturlag att Melodifestivalen måste pågå i sex veckor. En lång turné innebär såklart mycket intäkter, men min gissning är att det skulle gå att genomföra på fyra veckor. Då skulle SVT kunna höja kvalitén på både artister och mellanakter, och kanske sända i två timmar istället för en och en halv. I årets delfinaler så fanns det inte ens tid för finalisterna att få sjunga sina bidrag en gång till, eftersom alla åldersgrupper skulle ge sina poäng istället.

3: Våga mer i manuset. SVT gillar att kalla Melodifestivalen för hela Sveriges lägereld, men i sin strävan att göra alla nöjda så känns det som att de tappat all humor längs vägen. Årets skratt blev lätträknade!

4: Gör om röstningen. Det nya upplägget med åldersgrupper och röstredovisningen på slutet gjorde att allt fokus hamnade på den andra finalisten, medan den som fick flest röster fick sitta bredvid och titta på. Tills nästa år behöver SVT tänka om och fundera på hur båda finalisterna kan få stå i rampljuset.

5: Förbjud artister att vara med två år i rad. Jag inser att det här är ett kontroversiellt förslag, men det är uppenbart att något behöver hända. Klara Hammarström har till exempel varit med tre år i rad, och likaså Alvaro Estrella. Det ska naturligtvis gå att vara med i Melodifestivalen mer än en gång, men att prenumerera på startplats år ut och år in borde inte vara möjligt. Ett förbud mot att vara med två år i rad hade gett oss tittare en chans att sakna artisterna, istället för att ta dem för givet.

6: Släpp streamingen fri. SVT har vägrat rucka på regeln att låtarna som går vidare inte får spelas på YouTube och Spotify. Återupprepade läckor har bevisat att det inte längre fungerar att låtsas som om att låtarna inte finns i fyra veckor. Det kanske fungerade 2005, men den tiden är över.

En sak är iallafall säker, och det är att något måste hända. Melodifestivalen har fortfarande höga tittarsiffror, men det beror delvis på att TV4 inte sänder något annat program samtidigt. Nu tror jag visserligen inte att TV4 kommer vilja utmana Melodifestivalen med något underhållningsprogram i närtid, men SVT kommer inte kunna slappna av för all framtid.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB