Startsida / Inlägg

Margaux Dietz kritiseras för Svenonius-fika

av tramsfrans

Foto: Carolina Byrmo

Ingen kan väl ha missat att det har stormat rejält kring förlossningsvården i debatten på sistone! Många är arga och upprörda över arbetsmiljön, och vill ställa ansvariga politiker till svars för den uppkomna situationen.

Influencers och kändisar är också upprörda, och vill dra sitt strå till stacken. Detta kan till exempel göras genom att reposta inlägg och nödrop från vården, och säga att det får vara nog nu. En influencer som tagit det hela ett steg längre är Margaux Dietz, som har bestämt sig för att intervjua både finansregionrådet Irene Svenonius samt oppositionsregionrådet Aida Hadzialic.

Foto: Skärmdump från Margaux Dietz Instagram 

Irene Svenonius intervjuades under gårdagen, men i ett blogginlägg från imorse skriver Margaux Dietz att hon har mottagit hat efter att ha lagt ut en bild från intervjun.

”Till exempel så producerar vi just nu en film till min kanal för att belysa krisen i förlossningsvården. Jag skrev ut att jag ska träffa och intervjua (med era frågor) Irene (M) och Aida (S) samt delta i demonstartionståget idag för att demonstrera och filma till samma film. Som ni säkert förstår så är det svårt att lägga allt på samma dag med tanke på politikers scheman. Igår intervjuade jag Irene då det fungerade bäst i schemat och nu då så sprids det som en löpeld att jag tagit parti och jag får massa hat via sociala medier.”

Kort sagt så tror alltså folk att Margaux Dietz tagit moderaternas parti, eftersom hon under gårdagen la ut en story där hon intervjuade Irene Svenonius. I storyn så framgår det inte att hon ska träffa oppositionen senare, och det är kanske inte så konstigt att folk blir upprörda om de bara ser den bilden. Margaux fortsätter:

”Jag vet inte vart jag vill komma med det här förutom att det ibland känns som att vissa personer vill missuppfatta andra för att bli hörda själva. Det är bra att bli granskad, helt klart. Men gärna när man tagit reda på fakta.”

Om man som influencer menar allvar med att man vill bevaka samhällsfrågor och intervjua politiker så behöver man nog räkna med att folk kan bli upprörda. Näthat är såklart inte okej, men att ge sig in i månadens mest infekterade debatt och tro att folk inte kommer dra egna slutsatser känns aningen naivt.

För övrigt så vet jag inte hur lyckat det är för influencers att synas ihop med politiker, och särskilt inte om de ska ha en roll som neutral utfrågare. Margaux har tidigare festat med Ebba Busch, valspurtat med Centerpartiet och knackat dörr med Anders Ygeman. Opartiskhet är kanske inte det första man tänker på när man hör Margaux Dietz, eller influencers generellt. Det är inte särskilt konstigt att folk tror att Margaux har tagit parti när hon lägger upp en fikabild tillsammans med Irene Svenonius!

Valåret har knappt börjat, men det ska bli intressant att se hur influencers och politiska partier kommer att arbeta tillsammans fram tills valet. Det finns säkert stora pengar att tjäna, men jag hade tänkt efter rejält innan jag tog några politiska gig som influencer. Det finns nämligen en risk att folk kommer tycka saker utan att ha alla fakta på bordet!

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB