Startsida / Inlägg

RECENSION: Alexa av Margaux Dietz

av tramsfrans

Foto: Carolina Byrmo

Häromdagen släpptes Margaux Dietz erotiska roman Alexa, och vad passar inte bättre än en recension från mig! Jag tillhör visserligen inte målgruppen för boken eftersom jag inte kan någonting om kvinnlig sexualitet, men eftersom boken handlar om en fiktiv influencer i Stockholm så kände jag mig ändå manad att läsa!

Alexa Klein är en av Sveriges mest framgångsrika influencers och ansiktet utåt för ”No drugs generation”. Karriären och privatlivet får dock ett abrupt slut efter en ödesdiger resa till Mexiko, då Alexa och hennes pojkvän fastnar i säkerhetskontrollen på Arlanda med en påse vitt pulver i väskan som inte är hennes. Alexa blir av med alla sina uppdrag, och flyttar hem till sin bästa vän Noor som naturligtvis driver en sexig underklädesbutik på Södermalm. Efter att en mystisk sexig man räddar livet på Alexa då hon håller på att kvävas av en korsett så väcks Alexas åtrå till liv, samtidigt som otäcka brev från en stalker skapar ett molande obehag.

När det kommer till det erotiska så måste jag säga att jag hade förväntat mig ännu mer snusk? Den första sexscenen dröjer ända till sidan 41, men meningen ”Du vill ha min hårda kuk i din tighta, lilla fitta, är det, det du säger?” på samma sida får mig att frukta de kommande 300 sidorna. I resten av boken finns kortare sexscener utspridda lite då och då, men de känns mest påtvingade och inkvoterade för att boken ska kunna kallas för erotisk. Vissa sexscener är mer oklara än andra, till exempel när Alexa vid ett tillfälle blir fingrad av en kille som senare visar sig vara en tjej.

Många undrar säkert hur mycket i boken som handlar om Margaux själv, och i en intervju inför lanseringen berättade Margaux att hon själv upplevt mycket av det som står i boken, men att händelserna i sig kan vara skruvade eller bygga på hennes kompisars upplevelser. Om man har följt Margaux så känner man igen en hel del, medan vissa händelseförlopp och karaktärer är uppenbart påhitt.

Som läsare känns det alltid som att man ligger 50 sidor framåt i boken, och man behöver inte vara atomforskare för att förstå vad som ska hända. Språket i boken känns däremot lite daterat, där ord som ”hottisar” och ”discjockey” snarare för tankarna till 80-talet istället för 2021. Däremot så nämns nutidsmarkörer som padel, Taverna Brillo och Clubhouse (som i verkligheten bara var populärt under två veckor i vintras), vilket ger en lite mer samtida vibb.

Influencertjejer har fått ta mycket skit i debatten de senaste åren, och det är därför inte förvånande att det krävs en influencer för att skriva en bok som framställer yrket i positiv dager för en gångs skull. Alexa blir gång på gång sviken av män som försöker hålla henne tillbaka, men reser sig alltid efter motgångarna och kommer tillbaka som en äkta powerkvinna. Efter regn kommer content, och en skicklig influencer lär sig att använda sina motgångar för att skapa reach och engagemang.

Jag vet att hela syftet med boken är erotik och sensualitet, men personligen så tror jag att storyn hade kunnat hålla utan alla sexscener. Det hade kanske inte fått lika mycket publicitet, men själva grundstoryn är faktiskt inte så dum om man gillar chic lit och lite mer lättsmält litteratur. Jag är som sagt inte målgruppen för boken egentligen, men för mig kändes sexscenerna mest som intvingade avbrott i handlingen.

En sak är iallafall säker, och det är att boken är mer läsvärd än Margaux tidigare bok ”Arnold reser till Sydafrika”! Sydsvenska Dagbladets recensent uppmanade Sveriges föräldrar att skydda sina barn från ”Arnold reser till Sydafrika”, och det rådet gäller troligtvis även för Margaux nya bok!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB