Startsida / Inlägg

En bondgård mitt i stan

av tramsfrans

Foto: Jakob Dahlström/TV4

Ingen kan väl ha missat att det råder bondefeber i tv-Sverige! Listan kan göras lång på program där det enkla, goda livet på landet romantiseras, och där det alltid syltas och saftas från gryning till skymning. På kultursidorna i olika tidningar har det tävlats i vem som kan hata Stockholm mest, och det verkar som att många längtar till ett enklare liv på landet!

I ett nytt program på TV4 försöker man förena stad och land genom att låta tre familjer anläggande självförsörjande bondgårdar i sina villaträdgårdar. Programmet heter ”En bondgård mitt i stan”, och i ett pressmeddelande kan vi läsa följande.

”Familjerna, som är bosatta i Enskede, Älvsjö och Tullinge utanför Stockholm, har under våren och sommaren 2021 utforskat möjligheten att anlägga helt självförsörjande bondgårdar med odlingar och djurhållning på sina villatomter.”

Varför flytta ut på landet när man kan göra samma saker i stan! Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström flyttade ut på landet för att kunna spela in sitt tv-program ”Hjälp vi har köpt en bondgård” på SVT häromåret, men i TV4:s program så behöver man inte ens lämna närförorterna. Det går utmärkt att ta en afterwork på Södermalm, förutsatt att man orkar gå upp klockan 04 morgonen efter för att mjölka korna.

På TV4 är man nöjda över kombinationen mellan lantliv och storstad, och menar att det går utmärkt att kombinera city med att vara bonde.

”Joel Bendrik, exekutiv producent på TV4, är förväntansfull:

– Att flytta ut på landet är en trend vi sett växa allt starkare under pandemin och därför känns det fantastiskt roligt att få visa att jordbruk och lantliv faktiskt går att ägna sig åt även i storstaden. Tittarna kommer få se en makalös förvandling av våra familjers trädgårdar med otroliga odlingar som samsas med får och höns i storstadsmyllret”

Allt som krävs för att leva bondelivet i Stockholm är att man har minst 7-10 miljoner kronor så att man kan köpa ett hus med tillräckligt stor trädgård. Man blir självförsörjande på grönsaker, förutsatt att man hinner skörda dem samtidigt som man måste jobba heltid på sitt vanliga jobb för att klara av att amortera på bostadslånet. Fåren sköter däremot sig själva, men det kan bli svårt att försörja familjen på inkomsterna från fårmjölk och ullförsäljning.

Livet som citybonde kommer alltså med vissa utmaningar, men vem bryr sig om det när man får smaka på potatisen, tomaterna och gurkan som man lagt ner några arbetsveckor på att odla och skörda. Allt det hårda arbetet är värt det i slutändan, när man inser att man blivit självförsörjande på basilika!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB