Startsida / Inlägg

Susanne Axell om relationen till SVT

av tramsfrans

Foto: Moa Frygell/SVT

Förra veckan stod det klart att Susanne Axell är en av de kändisar som snörar på sig dansskorna i årets säsong av Let’s Dance! För den breda publiken är Susanne mest känd som programledare för ”Fråga doktorn” på SVT, men häromdagen kom beskedet att Susanne valt att sluta. Aftonbladet Nöje har pratat med Susanne.

”– TV4 ringde mig innan jul och jag vill gärna prova på ’Let’s dance’ så jag gick till min chef och sa att de vill ha med mig. Jag hade då redan bestämt mig för att sluta på ’Fråga doktorn’ så jag sa att om jag inte får tillåtelse att vara med så får jag sluta redan nu. I värsta fall hade de väl fått sparka ut mig.”

Jag är glad för Susannes skull och att hon äntligen får uppfylla sin dröm om att vara med i underhållningsprogram på TV4. För några år sedan talade Susanne ut om dråpslaget då hon nekades av SVT att vara med i Hela kändis-Sverige bakar, och menade att SVT var inkonsekventa i sina beslut om vad deras profiler får göra på andra tv-kanaler. Nu ska Susanne istället frilansa för SVT och inte längre leda Fråga doktorn, vilket alltså innebär en friare roll.

En annan bidragande orsak till att Susanne slutar på Fråga doktorn är att hon tröttnat på att resa till Umeå, där programmet spelas in.

”– Jag har gjort 617 program under 18 år. Jag insåg att jag kan alla tågstationer mellan Stockholm och Umeå. Många kan sitta hemma och jobba och ha det lugnt och skönt, men jag har fått packa min väska varenda söndag och åkt 130 mil tur och retur till jobbet. Jag kände att jag måste få göra andra saker i livet än att åka fram och tillbaka till Umeå.”

Man kan verkligen inte klandra Susanne för att hon tröttnat på att veckopendla efter 18 år. Det finns trots allt gränser för hur länge man orkar resa 130 mil för att prata om brutna lårbenshalsar i tv. Det är nog inte många som ser en medverkan i Let’s Dance som en befrielse, men för Susanne kommer det hårda träningsschemat och danslektionerna kännas som en semester eftersom hon inte kommer behöva lämna Stockholm.

Jag höll på att skriva ”slutet gott, allting gott, men jag insåg precis att det kan vara så att Susanne Axells riktiga karriär precis har börjat? Alla SVT-profiler vet att det är på TV4 man tjänar de stora pengarna. Om TV4 är riktigt smarta så värvar de Susanne till kanalen permanent, introducerar henne för Soldoktorn och skapar ett nytt läkarprogram. Varför inte återuppliva ”Helt sjukt”, som Petra Mede ledde senast? Ett sånt format hade passat Susanne som handen i handsken, och framförallt så slipper hon åka till Umeå för att spela in det. Kom ihåg var ni hörde det först!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Fred Balke
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt-
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB