Startsida / Inlägg

Melodifestivalens coronastrategi

av tramsfrans

Foto: Twitter, SVT

Jag har tidigare rapporterat om Melodifestivalen och att tävlingen kommer se annorlunda ut i år jämfört med tidigare år! Nu har SVT delat med sig av fler detaljer kring hur smittsäkra sändningarna kommer vara, och vilka åtgärder de har tagit för att undvika att folk blir sjuka. Aftonbladet Nöje rapporterar.

”Antalet personer som får vara med på scenen har minskats från åtta till sex personer, dansare måste under alla omständigheter vara minst 1,5 meter från varandra och artisterna och alla på scenen och i produktionen kommer att förses med ett avståndslarm som piper och vibrerar om man skulle hamna för nära någon annan.”

Det fastställda dansavståndet som kommer gälla under hela tävlingen är alltså en och en halv meter. Det kommer uppenbarligen inte bli några dansare som åmar sig mot varandra under årets upplaga av tävlingen, vilket kanske kommer drabba vissa framträdanden värre än andra.

Angående ”avståndslarmet” så känns det som en fin tanke, men jag har svårt att se hur det kommer gå till i praktiken. Lycka till med att bli sminkad och få en mikrofon fastsatt av personal som ska hålla en och en halv meters avstånd! Det enda sättet att hålla avstånd under en melodifestivalturné är troligtvis att slå upp en eldring av pyroteknik runt sig själv som ingen kan ta sig över.

Att faktiskt testa artister och personal mot corona är däremot ingenting som kommer göras i onödan! Projektledaren Anette Brattström utvecklar.

”– Vi kommer inte att masstesta i blindo och se vad vi får träff på. Istället arbetar vi mycket mer förebyggande med att hålla avstånd och ha god handhygien. Det kan låta banalt, och lite förenklat, men det är det som är den avgörande skillnaden. Vi har sjukvård på plats och vi har möjlighet att använda oss av provtagning, men det kommer vår sjukvårdspersonal att bedöma utifrån vilken situationen är”

Jag antar att testningen är en resursfråga, för annars får jag inte ihop det. Varför inte ta det säkra före det osäkra och testa så mycket som möjligt för att upptäcka smitta? Alla andra stora tv-program som spelats in den senaste tiden har testat så mycket som möjligt, men i det största programmet av alla räcker det med att tvätta händerna och försöka tänka på att hålla avstånd. Farlig gambling om ni frågar mig! Let’s Dance 2020 borde vara ett varnande exempel, där programmet fick ställas in helt och hållet två veckor i rad på grund av smitta.

Karantän för deltagarna behövs såklart inte heller. Tävlingsproducenten Karin Gunnarsson meddelar att ”ingen vill sabba sin medverkan” och att alla måste ”ta sitt ansvar”. Vi får se hur det blir med den saken, men SVT spelar ett högt spel med sitt största underhållningsprogram.

I värsta fall blir det som i en av Idols fredagsfinaler i höstas då deltagarna fick uppträda från sina hotellrum. Isåfall kan man lika gärna ställa in helt och hållet.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB