Startsida / Inlägg

Kritikstormen mot Vlad Reiser

av tramsfrans

Foto: Youtube

Nu har det hänt igen! Det har visat sig att en manlig youtuber inte har bra kvinnosyn! Aftonbladet Nöje rapporterar om Vlad Reisers senaste video på plattformen, som går ut på att betygsätta unga tjejers utseende baserat på Tiktok-videos.

”På en skala mellan ett och tio, där ett står för ’pappas ängel’ och tio står för ’haram, det arabiska ordet för synd’, betygsätter Vlad Reiser, 27, som har en halv miljon prenumeranter på Youtube och som även medverkat i Melodifestivalen 2019, unga tjejers videor på Tiktok.”

Vissa idéer borde definitivt ha hamnat i papperskorgen, och det här är en sån idé som aldrig borde fått se dagens ljus. En av de stora fördelarna som youtuber är att man kan göra lite som man vill och bestämma allt själv i sina videos, men i det här fallet hade det kanske varit bra med en kritisk redaktör som hade sagt stopp. Det största hotet mot youtubers verkar vara deras egna dåliga omdöme!

”– Jag gör det här för att göra världen till en bättre plats. Någonstans vill jag att folk ska ta till sig det här och fatta att ”that’s too much”, säger Vlad Reiser i videon.” 

Man kan använda sin plattform på många olika sätt, men om det primära syftet är att göra världen till en bättre plats så finns det eventuellt bättre strategier. Logiken ”nu ska jag säga något riktigt dumt så att folk fattar att det är för mycket!” känns aningen krystad och låter som en efterhandskonstruktion, men i och med att han säger det redan i klippet och inte efteråt får mig att börja fundera! Att frivilligt visa upp sin dåliga kvinnosyn är iallafall inte ett framgångskoncept.

”Trots den stora kritiken som riktades åt Vlad Reisers håll ville han inte ta bort videon först. Han såg diskussionen som konstruktiv och som en bra möjlighet för honom att lära sig. Men, även detta kritiserades. Videon är nu borttagen.”

Jag är inte youtuber, men eftersom de tjänar pengar baserat på hur många som kollar på deras videos så antar jag att det kan finnas ekonomiska motiv att behålla ett klipp som många kollar på? Det känns iallafall svårt att ha en ”konstruktiv” diskussion med tanke på klippets nivå.

När influencers gjort något dumt brukar de ofta krishantera genom att tacka sina följare som sågat dem och berätta att de lärt sig så mycket. Vlad har nu lagt upp en ny video som heter ”Jag gjorde bort mig” och konstaterat att han ”kan bättre”. Jag antar att framtiden får utvisa exakt hur lärorikt det varit!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB