Startsida / Inlägg

SSU:s influenceruppmaning till regeringen

av tramsfrans

Foto: Lotte Fernvall

Förr eller senare så blir alltid Bianca Ingrosso involverad i allt som händer i Sverige, och nu har det hänt igen! I en intervju med Aftonbladet säger SSU:s förbundsordförande Philip Botström att Stefan Löfvén och regeringen borde bjuda in ett antal influencers till ett digitalt möte för att informera om den pågående pandemin.

”– Dels för att berätta om det aktuella smittläget och hur allvarligt det är med krisen vi befinner oss i, men också för att samtala och diskutera hur de kan bidra till att sprida information från myndigheterna och uppmana sina följare att också ta ansvar.”

Det kanske är jag som är dum nu, men varför skulle influencers behöva ett eget möte med regeringen för att få information om Corona? Vad är det som gör att de inte kan ta till sig av de presskonferenser och nyheter som resten av befolkningen? Man kan säga mycket om influencers, men jag tror inte att problemet handlar om att de inte förstår allvaret i situationen, utan snarare att de väljer att strunta i det.

”– Istället för att lägga ut en massa stories där de festar tycker jag att de borde bidra till att unga faktiskt får information om vad som händer just nu med corona och förstår allvaret fullt ut, även om man är ung och frisk själv.”

Med tanke på hur mycket kritik influencers har fått bara de går utanför dörren de senaste åtta månaderna så tror jag att inte att REGERINGEN behöver blandas in. Att starta drev och ifrågasätta deras agerande är något som deras följare klarar av utmärkt själva utan någon inblandning från det officiella Sverige. Sommarens presskonferens där Morgan Johansson kritiserade Bianca Ingrosso för att hon haft mage att besöka en bar sent på kvällen var ett lågvattenmärke, och jag ser hellre att toppolitiker ägnar sig åt större frågor än att kommentera vad influencers lagt upp på sina storys. Philip Botström fortsätter:

”– Folk som Bianca Ingrosso, Hanna Friberg eller som nu senast Oliver Strige från ’Paradise hotel’ som uppmanade folk att passa på att festa nu i helgen medan man kan, och i dag när ni skrev om att Alex D’Rosso och Haidar Juma skulle vara dragplåster på en dagsfest.”

Är det verkligen för mycket begärt att influencers ska få vara korkade utan att regeringen lägger sig i? Så som jag redan har påpekat så sköter deras egna följare ifrågasättandet och raseriet utmärkt, och minskar därmed influencers benägenhet att lägga upp fler bilder och klipp från sociala sammankomster.

För övrigt så har Alex D-Rosso och Haidar Juma redan hoppat av den planerade dagsfesten efter påtryckningar på sociala medier, och det är precis det som är min poäng. Drev på Instagram, Twitter och bloggar räcker utmärkt för att påverka beteendet hos influencers. Regeringen kan med gott samvete delegera över arbetet att tillrättavisa influencers till medborgarna själva! Philip fortsätter: 

”– Jag tror att det är viktigt att ha en sådan diskussion och jag tror också att Sveriges influencers och profiler också har en massa idéer om hur man kan sprida information och få fler att följa restriktionerna”

Här har Philip dock en poäng. Alla som sett mer än 30 sekunder på en presskonferens från regeringen eller Folkhälsomyndigheten den senaste veckan när allt skett på distans inser att de behöver akut hjälp med tekniken och sin presentation av budskapet. Det duger inte att filma ansiktet underifrån och darra med telefonen från en grynig uppkoppling när hela landet lyssnar. Där skulle influencers kunna ge en hel del tips på hur man får till snyggt ljus hemma när man ska vlogga. Om de hjälper regeringen och Sveriges myndigheter med det så kommer jag vara evigt tacksam.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB