Startsida / Inlägg

Mobbningskritiken mot Paradise Hotel

av tramsfrans

Foto: Viafree

Vi har genomlevt en vecka av drev mot influencers, och än så länge är det bara torsdag! Det senaste drevet är däremot startat av en influencer, men riktat mot Paradise Hotel eftersom ett inslag i programmet ska ha porträtterat mobbning på ett positivt sätt. Angelica Blick är kritisk till ett inslag i programmet när den nya deltagaren Fredrik ”Fimpen” Olsson gör entré. Aftonbladet Nöje rapporterar.

”Deltagaren, som även var med förra året, kommer in under skolveckan i realityprogrammet som ’skolans värsting’. I introduktionsvideon tar han sönder en killes glasögon, håller fast killen och gnuggar honom i håret och slår undan böcker från ett bord – något som har väckt reaktioner.”

Jag vill inte dumförklara någon här, men en presentationsvideo i Paradise Hotel är väl ändå inte tänkt att spegla verkligheten på ett trovärdigt sätt? Jag tror aldrig att jag sett en trovärdig presentationsvideo som inte varit kraftigt överdriven i programmet, och i de flesta fall på deltagarens egen bekostnad.

Kroppen är oftast inoljad, allt sker i slow motion, någon blinkar lite överdrivet flirtigt och gör något tokigt med billig rekvisita i solnedgången för att en inslagsproducent haft en idé. Det om något är väl ändå mobbning mot deltagaren eftersom det är svårt att ta personen på allvar sen! Angelica Blick är dock kritisk.

”’Mobbing är inget annat än vidrigt och FEL. Att spotta pappersbitar, göra gnuggis, bryta sönder någons glasögon eller liknande är INTE COOLT. Det är enbart FEL’, skriver hon.”

De allra flesta kan nog skriva under på att det är taskigt att bryta sönder någons glasögon, men det som visas i presentationsvideon har ju inte ens hänt på riktigt? Det är fiktion!

Det är lätt att raljera över Paradise Hotel, men om ni frågar mig så är väl ändå deltagarnas presentationsvideos det minsta problemet om man ska prata mobbning i programmet? Det finns gott om autentiska exempel på utfrysning, maktspel, elaka kommentarer och hån i programmet som faktiskt sker på riktigt. Det är ju det som stora delar av programmet går ut på!

Ӏven fitnessprofilen Johanna Modin kritiserar inslaget.

”Vissa barn lever med detta, de vågar inte ens gå till skolan och här kommer ’Paradise hotel’ och målar upp det som häftigt’, skriver hon på Instagram.”

Om jag återigen ska vara krass så är kanske inte Paradise Hotel i sin helhet det bästa programmet att titta på för ett barn? Paradise Hotel är ett relativt nytt påfund, men mobbning har alltid funnits. Barn kommer tyvärr alltid hitta sätt att vara elaka mot varandra, oavsett om Viafree kommer med inspiration eller inte.

Min huvudsakliga poäng är dock att den som mobbas mest i presentationsvideon är Fredrik själv. Att vara 24 år gammal och porträtteras som att man fortfarande älskar gnuggisar är faktiskt taskigt hur man än vrider och vänder på det.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB