Startsida / Inlägg

Pernilla Wahlgren kritiserar Amanda Lind

av tramsfrans

Foto: Lotte Fernvall

En av sommarens stora följetonger har varit att regeringen och familjen Wahlgren turats om att kritisera varandra. I juli uttalade sig Morgan Johansson om Bianca Ingrossos utekväll i Båstad och kallade det för ”djupt olämpligt” att influencers haft mage att besöka restaurangen och sitta nära varandra.

Den här veckan går kritiken åt andra hållet när Pernilla Wahlgren istället kritiserar regeringen med kulturminister Amanda Lind i spetsen. Aftonbladet Nöje rapporterar.

”–Jag tycker inte att Amanda Lind känns tillräckligt erfaren. Hon säger att hon absolut inte kommer kliva av, men gör något då! Jag förstår att det är en konstig tid och svårt för oss alla. Stäng ner alla restauranger, badstränder och biografer. Varför får de ha öppet och inte vi? Det är jättekonstigt”

Jag håller med Pernilla Wahlgren om att regelverket är inkonsekvent. Många som kritiserar kulturministern för passivitet verkar däremot tro att det är Amanda Lind själv som bestämt att man inte ska få anordna evenemang för mer än 50 personer. I verkligheten är det aningen mer komplicerat än så. Det är omöjligt att veta hur det hade sett ut om vi haft en annan kulturminister, men det är nog inte särskilt troligt att Pernilla hade kunnat köra sin show med tusen personer i publiken oavsett vem som sitter på ministerposten.

”– 500 personer skulle däremot säkert hjälpa många i branschen, men inte ens det skulle hjälpa oss. Vi har en snittpublik på 1000 personer. Öppnar man upp för 500 personer, vad ska vi då göra med de 500 personer som inte får komma? Det är precis det som Jonas Gardell också skrev om, det krävs så lång planering. Får vi plötsligt beskedet att vi kan köra så är säkert teatrar och konserthus fyllda av andra som fått flytta fram saker.” 

Den som väntar på tydliga besked om vad som ska hända med smittspridning i höst får troligtvis vänta länge. Ett alternativ som visserligen inte hade gjort någon glad hade varit att redan nu säga att 50-personersgränsen blir kvar året ut och att det inte är någon idé att planera för hösten, men då hade nog många artister blivit ännu argare.

Vad som händer i höst är som sagt fortfarande oklart, men det ser onekligen mörkt ut för förhoppningarna att 1000 pers ska kunna trängas i en teatersal. Även om man skulle höja gränsen för hur många personer som får komma så skulle det troligtvis vara villkorat med att man kan hålla avstånd till andra i lokalen. Man kan säga mycket om svenska teaterlokaler, men särskilt rymliga är de inte.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB