Startsida / Inlägg

Peter Stormare i runstensbråk

av tramsfrans

Foto: Christian Gustavsson, Viaplay

Släpp allt du har, en svensk kändis är osams med forskare! Peter Stormare är just nu aktuell med dokumentären ”The American runestone” på Viaplay. Stormare började intressera sig för en amerikansk runsten i Minnesota som forskare och runologer har fastställt är från 1800-talet. Stormare är dock av en annan uppfattning, och menar att inskriptionen på runstenen styrker att den är från 1362. Personen (Olof Öhman) som hittade runstenen på 1800-talet anklagades för förfalskning, och nu har Stormare åtagit sig uppdraget att återupprätta personens heder. Aftonbladet Nöje rapporterar.

”Peter Stormare ser det som sitt uppdrag att rentvå hans namn och återupprätta hans familjs heder, och menar också att Öhmans fru Karin talat till honom från andra sidan.”

Jag har inte hunnit se dokumentären än, men det är oklart varför just Peter Stormare känner sig manad att återupprätta personens heder. Bortsett från argumentet att runstenshittarens hustru talat till honom från andra sidan så känns det aningen vagt. Nu har dessutom faktiska forskare gett sig in i debatten.

”Nu kritiserar Adam Hjorthén, historiker på Stockholms universitet, dokumentärserien. Han säger att det är belagt av runologer och forskare inom lingvistik att inskriptionerna på Kensingtonstenen gjordes på 1800-talet.”

Personer som faktiskt kan något om runstenar har alltså redan fastställt att runstenen är från 1800-talet, men om ni trodde att det stoppar Stormare från att ta det en vända till så har ni fel! Man skojar inte bort kontakter man haft med andra sidan hur som helst!

”– Att betrakta historia och runologi som något man kan avgöra genom debatt, säger någonting om Viaplays vetenskapssyn. Det kan man bara göra om man inte bryr sig om den vetenskapliga forskning som finns, säger Adam Hjorthén.” 

Viaplay är kanske inte först och främst känt för sin gedigna syn på vetenskap och forskning, men man får nog ta programmet för vad det är. Viaplay har trots allt satt i system att skicka svenska kändismän som heter Peter till USA för att lära dem ett och annat. Förra året skickade de Peter Jihde till landet i programmet ”På gränsen med Peter Jihde” för att läxa upp dem om hur hemskt allt är där, och nu ska alltså Peter Stormare gå till botten med USA:s historia. Jag kan bara önska dem ett stort lycka till!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB