Startsida / Inlägg

Jon Henrik Fjällgren sätter ned foten mot näthat

av tramsfrans

Foto: Carolina Byrmo

Ikväll är det final i Stjärnornas stjärna! Eftersom det inte finns något annat att göra i Sverige på lördagskvällarna nuförtiden så har den här säsongen haft bättre tittarsiffror än tidigare år, och ikväll ska Jon Henrik Fjällgren och David Lindgren göra upp om förstaplatsen.

För Jon Henrik Fjällgren så har dock inte allt med programmet varit positivt. I en intervju med Aftonbladet sätter han ner foten angående det näthat som han fått på sociala medier efter sin medverkan i programmet.

”– Det är för mycket elakheter. Att man får utstå sådant när man gör ett familjeprogram som ska vara fint och bra för tv-tittarna, det är jättetråkigt verkligen.”

Näthat har blivit mer eller mindre ofrånkomligt för kändisar idag. Inte ens som deltagare i Stjärnornas stjärna går man säker! För mig kom det som en överraskning att programmet framkallade så starka känslor hos många tittare, men jag har uppenbarligen varit naiv som trott att programmet varit skonat från personangrepp och näthat. Big Brother och Paradise Hotel i all ära, men i ett program som Stjärnornas stjärna borde det rimligtvis inte finnas utrymme för så starka känslor för någon av deltagarna. Spontant kan jag känna att man borde söka hjälp om man blir så arg av ett oskyldigt underhållningsprogram på TV4. Jon Henrik har dock en teori kring varför näthatet uppstår.

”Att han får hat i ’Stjärnornas stjärna’ tror han beror på att folk blir bittra och sura när den de trodde skulle vinna åker ut, och att de då tar ut det på personen som är kvar i tävlingen.”

Vem som vinner ikväll återstår att se, men det finns alltså starka känslor i omlopp hos personer som har sina favoriter i tävlingen. Värt att tänka på här är att fokusera på det som är positivt snarare än det som är negativt. Mycket av medierapporteringen nuförtiden handlar om rubriker som ”hatstorm” och ”tittarna rasar”, men vid närmare undersökning rör det sig ofta om ett fåtal negativa kommentarer skrivna från anonyma konton.

Negativa kommentarer fastnar ofta lättare än positiva, men jag uppmanar alla som kollar på Stjärnornas stjärna att ta det lugnt ikväll och hålla huvudet kallt. Det är trots allt bara ett underhållningsprogram på tv. Låt inte dina svallande känslor för David Lindgren orsaka att du skriver något som kan såra andra människor.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB