Startsida / Inlägg

Marcus Oscarssons stöd till Malou von Sivers

av tramsfrans

Foto: Lotte Fernvall

I helgen rapporterade jag om blåsvädret som Malou von Sivers hamnat i efter att ha intervjuat rapparen Greekazo tillsammans med Anders Öfvergård. Många har varit upprörda och menat att en 17-åring inte kan ställas till svars för Sveriges samhällsproblem, men nu får Malou stöd på Facebook från Nyhetsmorgons politikexpert Marcus Oscarsson som menar att det inte är konstigt!

Om Malou von Sivers:GRÄSLIGA TEXTER SOM FÖRHÄRLIGAR KNARKHANDEL, SKJUTNINGAR, DÖDANDE OCH GROV SEXISM – DETTA BÖR…

Publicerat av Marcus Oscarsson Söndag 8 december 2019

Det här blir faktiskt bara märkligare och märkligare. Marcus Oscarsson skriver att artister har rätt att uttrycka sig fritt och att det är bra, men tycker samtidigt att de ska ställas till svars när de skriver ”gräsliga texter” som ”påverkar unga negativt”. Det känns lite bisarrt att behöva påpeka det här 2019, men en låttext är trots allt bara en låttext. De flesta ungdomar kan nog skilja på verklighet och dikt, men det verkar uppenbarligen bli svårare ju äldre man blir.

Ingen vettig person skulle drömma om att ifrågasätta Camilla Läckberg för att hon skriver om mord och ond bråd död hela tiden. Ingen tycker att ”samhället ska reagera” mot att svenskar är tokiga i att läsa om mord och krimhistorier och de eventuella risker som det skulle kunna innebära. Ska man motverka allt som är ”gräsligt” hade vi inte haft speciellt mycket underhållning kvar i det här landet.

Det kan vara frestande att leta efter enkla förklaringar på stora samhällsproblem, men finns det över huvud taget några konkreta bevis på att Greekazos musik har ”påverkat unga negativt” och orsakat några samhällsproblem? Isåfall lyssnar jag gärna, men spontant skulle jag tro att problemen beror på annat. Till exempel politik, som Marcus har lite bättre koll på än musik! Situationen hade troligtvis sett exakt likadan ut med eller utan Greekazo på Spotify.

Enligt Marcus så fyller inte Greekazos musik någon mening på ett positivt sätt, och han tycker inte heller att texterna är ”det minsta roliga”. Det är lite oklart varför musik plötsligt måste vara rolig och positiv för att få finnas, men Marcus är som tur är inte musikrecensent. Det ska vi nog vara glada för.

Malou har redan medgett att det blev fel och att intervjun inte gick som tänkt, och det är inte nödvändigt att kasta mer skugga på henne. Däremot förstår jag inte vad det är Marcus Oscarsson vill ha sagt med sin ”analys” och vad han egentligen vill ska hända nu.

Borde TV4 sända ett nytt tv-program där han och Anders Öfvergård åker runt Sverige och ställer fler ungdomar till svars för saker som inte är deras fel? Nu ska iallafall jag sluta vara neggig och lyssna på något glatt och positivt istället!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB