Startsida / Inlägg

Tilde om kraven för att leda Efter Fem

av tramsfrans

Foto: TV4

Att TV4 länge har kämpat med att hitta bra program att sända mellan klockan 17-19 på vardagar är inte någon hemlighet. Både Förkväll och Vardagspuls blev ungefär lika utskällda som Fab Freddie i Melodifestivalen, och det verkade länge som att TV4 accepterat att det inte gick att sända framgångsrika program på tidiga kvällar i Sverige.

Foto: Jerker Ivarsson

TV4 ger dock inte upp i första taget, och imorgon måndag är det premiär för nya satsningen Efter Fem, i folkmun kallat ”Tilde de Paulas nya jobb”. Eftersom alla andra program som någonsin sänts på TV4 mellan 17-19 har floppat så har dock Tilde fått ett löfte av cheferna på kanalen. Nöjesbladet rapporterar:

”– Jag hoppas att vi får testa i några år. Man behöver ett par år på sig innan man ens kan göra en utvärdering tycker jag. Men det har de lovat, för det var ett av mina få krav, att ni måste ge oss tid. Då har jag fått höra från våra högsta chefer. Sedan exakt hur lång tid det är, det vet jag inte. Men jag tror att vi behöver det”

Att det behövs ”några år” för att bedöma om ett tv-program är bra eller inte känns kanske som lite mycket att begära? Antingen så flyger det eller så flyger det inte, och det har man nog på känn efter någon månad. Å ena sidan så sänder TV4 massa program som aldrig lyft, till exempel Efter Tio med Malou von Sivers, så det kanske finns hopp ändå trots allt.

”– Det är en svår tid. Det är kanske den största utmaningen för oss, att det inte finns ett etablerat tv-tittande mellan 17 och 19. Det ska hämtas, köras hem, gymmas, lagas mat. Men exakt samma utmaning stod vi inför med Nyhetsmorgon när vi började. Det var ingen som tittade på tv på mornarna, det var nästan så att det var lite fult. Och nu ser det inte ut så. Om vi verkligen gör ett bra program så kanske vi kan uppnå samma sak klockan 17. Man lyssnar samtidigt som man lagar mat eller gymmar och så tittar man till när det är något.”

Att folk inte var vana med att kolla på tv på morgonen när Nyhetsmorgon började är inte speciellt konstigt eftersom det var 1992. TV4 hade ju knappt börjat sända över huvud taget? Idag finns det troligtvis mer konkurrens, och att storsatsa på linjär tv mellan två klockslag då alla är upptagna med att göra något annat känns aningen otacksamt.

Med det sagt så har vi inte sett programmet än. Det kanske blir jättebra! Anledningen till att både Förkväll och Vardagspuls floppade var ju för att inget av programmen var speciellt bra, och om Efter Fem faktiskt skulle ha något att tillföra så finns det säkert en plats för programmet i tablån.

Hittills i trailers så har dock Tilde bara skrutit om att de ”fått en helt ny studio” och att programmet går att se ”i hela Sverige”, vilket ju gäller för alla tv-program på samtliga kanaler? Troligtvis kommer det behövas mer för att vinna över folk till linjär-tv mellan 17-19.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB