Startsida / Inlägg

Sebastian von Sivers hoppar av Nyhetsmorgon

av tramsfrans

sebastianvonsiversFoto: Robin Lorentz-Allard

Om det är något jobb i tv-Sverige som verkligen är svårt så är det att vara programledare för Nyhetsmorgon. Inte nog med att man måste gå upp tidigt på morgonen, man måste dessutom vara trevlig mot gästerna! Tidigare i år slutade Peter Jihde efter att ha varit programledare under en tid som kändes som 30 år, och blev ersatt med Malou von Sivers son Sebastian. Nu står det dock klart att Sebastian von Sivers lämnar sin plats som fast programledare. Nöjesbladet rapporterar:

”I slutet av april ledde han sin första sändning, men sedan några veckor tillbaka har Sebastian von Sivers Haage inte synts till i tv-rutan.

– Sebastian har inte slutat. Han programledde Nyhetsmorgon nyligen och kommer snart att programleda igen. Parallellt arbetar han med programutveckling. Flera av våra programledare kombinerar sina roller med redaktionellt arbete”

Mycket pekar på att Sebastian von Sivers inte fick en drömstart på jobbet. Redan vid ”han är Malou von Sivers son!” så fick han en tung vikt att bära på sina axlar, och att ersätta Peter Jihde var redan från början ett kamikazeuppdrag. Det är ungefär som att kolla på Eurovision med Petra Mede och därefter kolla på Melodifestivalen med David Lindgren. Det går inte, och det är inte Sebastians fel.

Varje programledare på Nyhetsmorgon har sitt eget speciella karaktärsdrag. Steffo gillar cigarrer, Jesper Börjesson trivs i skjortjackor, Tilde de Paula gillar att se oroad ut och Jenny Strömstedt brukar tända eld på saker. Det är faktiskt jättesvårt att få sin röst hörd och skapa sin egen identitet i ett sånt gäng, och för att bli ihågkommen måste man sticka ut. Det gör inte så mycket om gästerna kommer i andra hand, det viktigaste är att man själv får prata om det man tycker är viktigt, oavsett om det handlar om schyssta jeansjackor eller diabetes.

Nu finns alltså en lucka i Nyhetsmorgons programledargäng, och nedan kommer mina förslag på tre personer som kan efterträda Sebastian.

1: Claes Elfsberg. Claes har varit dålig på att dölja sin besvikelse över SVT:s skandalösa agerande då de tvingade honom att gå i pension vid 67 års ålder. Att gå över till TV4 och skratta i rutan tillsammans med Tilde de Paula vore den ultimata hämnden mot ondskefulla public service.

2: Leif GW Persson.  TV4 älskar allt som har med Leif GW Persson att göra. Han skulle troligtvis befinna sig i ett sömnliknande tillstånd under merparten av sändningstiden, men folk hade kollat ändå.

3: Kishti Tomita eller LaGaylia Frazier. Kishti och LaGaylia gråter till i princip ALLT de hör, och tycker att ALLT är fantastiskt i Idol och Talang. Alla reaktioner i TV4:s talangprogram är konstant överdrivna, och varför inte prova med samma sak i Nyhetsmorgon? Kishti kommer brista ut i tårar varje gång meteorologen visar bra väder, och kommer vara helt slut efter fyra timmars direktsändning.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB