Startsida / Inlägg

RECENSION: Lance vs Livet

av tramsfrans

lancehedmanFoto: Carolina Byrmo

Alla vet att det absolut trendigaste som finns är att ha en egen realityserie. Alla som är något har en! Den här veckan är det premiär för Lance Hedman Graafs realityserie på Viafree, och jag har sett första avsnittet. Nedan kommer mina tankar om ”Lance vs livet”.

1: Lance vill bli proffs-DJ och bäst i världen på MMA. Jag vet inte mycket om varken MMA eller att vara DJ, men för att bli bäst i världen behöver man troligtvis satsa helhjärtat på det ena eller det andra? Att vara DJ innebär troligtvis konstig dygnsrytm och ett liv på ständigt resande fot, och jag kan inte tänka mig sämre förutsättningar för att samtidigt bli elitidrottare.

2: Tonårstrotset. I och med att Lance är 18 år gammal (eller ja, 17 när programmet spelades in) så är det okej att ha högtflygande planer. Tyvärr så blir Lance porträtterad som vilken lat tonåring som helst i programmet. Han blir väckt ”mitt i natten” på morgonen av mamma, konstaterar att han gick på gymnasiet i tre dagar och att det ”inte var något för mig” och vill inte hjälpa till hemma när han och mamma ska plantera blommor.

3: Vill Lance ens vara med? Det känns nästan som att Lance inte vill vara med i sin egen realityserie. Allt känns jobbigt, morsan bara tjatar på att han ska göra något med sitt liv, och han missade boxnings-SM för att han fick körtelfeber. Mitt i allt ska någon dessutom filma det och försöka hitta content.

4: Magdalena Graaf är på bra humör. Den enda som är någorlunda glad i serien är Lance mamma Magdalena Graaf, som verkar lättad över att någon äntligen kommer hem till dem och filmar lite.

5: Klippningen. Jag förstår att man inte kan filma allt under samma dag eller vecka, men i Lance vs Livet känns det som att de inte ens försökt. Lance ligger vid poolen i en prunkande trädgård en stekhet sommardag när han får ett sms från sin kompis ”Linton” som undrar om han vill hitta på något på ”Sture p”. När de ses inne i stan ”en timme senare” så är det 1 maj-demonstration och träden har inte ens fått några löv. Det är orimligt!

6: Grabbiga aktiviteter. Resten av programmet fylls ut med att Lance och Linton gör grabbiga saker som att åka gokart och springa uppför Hammarbybacken i bar överkropp tills de vill kräkas. Vid ett tillfälle så försöker Lance kliva in i en sportbil på Strandvägen och köra iväg, men kommer på att han inte har körkort eller kan köra bil över huvud taget. Stundtals snuddar programmet vid mer allvarliga ämnen som att förlora en närstående, men det skojas snabbt bort med en ryggdunk så att det inte blir för jobbigt. 

Jag förstår att Lance Hedman vill skapa en ny bild av sig själv efter alla skandalrubriker med Paow i våras, men jag vet inte om den här realityserien var en så bra idé. Att ha en egen realityserie när man är 18 är nog för tidigt, oavsett vem man är.

Att äldre kändisar som Laila Bagge och Glenn Hysén vill ha realityserier är förståeligt eftersom de vill hålla liv i sina karriärer, men att göra samma sak som 18-åring känns onödigt. Lance behöver uppenbarligen ingen egen realityserie för att få rubriker, och hans karriär har knappt börjat. Han är ung, snygg, har kända föräldrar och säger tokiga saker. Det är allt man behöver för att gå hur långt som helst i det här landet!

Lance vs Livet har premiär måndag 29 oktober på Viafree

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB