Startsida / Inlägg

Katrin Zytomierska rasar mot dataspel

av tramsfrans

Det händer inte ofta, men nu har en svensk kändis rasat! Katrin Zytomierska har upptäckt att många barn spelar våldsamma dataspel, och gästade i veckan Aftonbladet Morgon för att berätta om farorna med att låta barn spela Fortnite. Det är hennes nya kall i livet att informera om farorna med dataspel!

View this post on Instagram

Okej… men va fan sån är jag. Börjar jag brinna för något är det sjukt svårt att släcka elden och nu är jag fan on fire! Jag frågar varenda människa jag möter om de låter sina barn spel Fortnite och gissa om jag blir glad när jag tydligt ser att det inte är de skarpaste knivarna i lådan som rycker på axlarna och svarar ”A vad spelar det för roll” eller ”Jag spelar själv det är skitkul”. Vi är alla olika och vill olika saker med våra liv men de jag känner att jag har i min närhet som jag kan identifiera mig med och vill (!) identifiera mig med tillåter inte sina barn att spela. Känner mig nästan dum när jag frågat. ”Näe, varför ska han spela våldsspel?”. A precis varför ska han göra det. #fuckfortnite

A post shared by Katrin Zytomierska (@katrinzytomierska) on

Jag kan ha missat något här, men har inte föräldrar debatterat och rasat över våldsamma datorspel under lika lång tid som våldsamma datorspel har funnits…? Det var typ det enda folk pratade om när jag växte upp! ”Hur ska det gå för barnen” och ”snart kommer väl alla börja mörda varandra på riktigt” och ”vad är det egentligen vi lär våra barn?” och så vidare. Jag trodde inte att den debatten fanns kvar 20 år senare, men jag har uppenbarligen haft fel.

Chockerande nog så växte alla vi 90-talister upp och började plugga till civilekonomer och socionomer, och blev rätt vanliga människor till sist ändå med överbelånade lägenheter och tråkiga liv. Troligtvis hade det blivit så oavsett vilka dataspel vi spelade när vi var 10 år gamla.

View this post on Instagram

Jag vill först säga att Gustaf känns som en både gullig och smart kille men… i taxin från studion frågade jag honom varför han tror att det är våldsspel som blir populära och varför det inte istället görs spel som går ut på att man ska visa varandra kärlek. Han svarade: ”Det är inte lika coolt”. ”Det är spänningen barnen vill åt. Precis som spänningen i en fotbollsmatch eller pingisturneringen. Men spelen är billigare därför har alla tillgång till dem”. Och det är här min oro över föräldrars engagemang börjar. Har vi inte tid att sparka boll med våra barn? Läsa böcker och engagera oss? Är det verkligen coolt att kuta runt och skjuta på varandra? #fuckfortnite

A post shared by Katrin Zytomierska (@katrinzytomierska) on

Jag håller dock med Katrin om att föräldrar inte verkar vara lika engagerade i sina barn idag på samma sätt som förr, och det känns rätt konstigt att bebisar sitter med surfplattor och använder internet. Det är dock en helt annan fråga än våldsamma spel, och handlar väl snarare om modern teknik rent allmänt. Jag är mer oroad över folks obscena mängder skärmtid rent generellt än om barn spelar våldsamma spel några timmar i veckan.

Man kan tycka vad man vill om våldsamma spel, men det verkar trots allt bli folk av de som spelar dem. Det kanske är en klen tröst för den som är förälder nu, men troligtvis så är det bara en fas som kommer att gå över. Det enda som är helt säkert är att någon annan framtida kändis kommer sitta i en morgonsoffa år 2038 och förfasa sig över de dataspel som kommer vara trendiga då.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB