Startsida / Inlägg

Nyhetsmorgons fiskfientliga propaganda

av tramsfrans

Det är inte alltid lätt att vara programledare i Nyhetsmorgon. Vissa gäster kan vara rätt svåra, och ibland måste man dessutom äta äcklig mat och låtsas att den är god. Gör man motsatsen så kan det faktiskt få oerhörda konsekvenser, något som Jenny Alversjö fick erfara tidigare i veckan.

Har varit hårt utsatt många gånger genom åren när det gäller hat och hot. Hot om våldtäkt och sexuella övergrepp, men också mord och tortyr. Annat har också varit i skottlinjen – utseende, åsikter, egenskaper och ofta bara det faktum att jag är kvinna och har en röst. Men aldrig kunde jag drömma om att så många hade ett så stort behov att uttrycka hat och avsky för att jag har – en smak. Gårdagens surströmmingprovsmakning var inget annat än en personlig åsikt om hur en fermenterad fisk smakar. Det var inget påhopp på någons kokkonst eller partsinlaga om surströmmingens vara eller inte vara. Tycker uppriktigt synd om alla ni som känner ett så starkt behov att vara elak och uttrycka hat över min åsikt om en liten fisk i en konservburk. Livet. Hoppas ni lyfter blicken en dag.

A post shared by Jenny Alversjö (@jennyalversjo) on

Jag brukar själv ha rätt svårt att hålla koll på vad folk blir kränkta av nu för tiden, men jag har iallafall helt missat att det är en dödssynd att inte uppskatta surströmming. Vem hade kunnat tro att det skulle bli Jenny Alversjö som förkroppsligar hatet mot surströmming i Sverige, och dessutom använder Nyhetsmorgon som plattform för sin hatfyllda fiskfientliga propaganda? Snart kommer det väl fram att hon är vegetarian också!

Skämt åsido så är Nyhetsmorgons publik en svår crowd att tillfredsställa. Vad man än gör blir det fel. Om båda programledarna hade älskat surströmming så hade de fått kritik för att idealisera fiskbranschen och inte erbjuda några vegetariska alternativ, och om båda hade ogillat surströmmingen hade det förmodligen setts som direkt sverigefientligt och ett stort svek mot alla fiskare.

Jag vet inte omfattningen av surströmmingshatet som Jenny Alversjö har fått, men majoriteten av svenska folket har faktiskt bättre saker för sig än att kolla på Nyhetsmorgon. Man kan faktiskt lyfta blicken och tänka på det också, och glädjas åt att det finns en värld utanför Nyhetsmorgons kommentarsfält på Facebook. Det kan faktiskt också vara en tröst.

Personligen så undrar jag vilket liv man lever om man blir chockerad av att inte alla älskar surströmming? Vilken sten har man bott under isåfall? Att hata surströmming är väl snarare det mest folkliga som finns!

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB