Startsida / Inlägg

Eurovision 2018 – Semi 1

av tramsfrans

Igår var det äntligen dags för en av årets viktigaste dagar. Jag pratar självklart om semifinal 1 i Eurovision Song Contest! Jag är medveten om att det svenska engagemanget var rätt lågt eftersom Benjamin uppträder på torsdag, men jag ser det som mitt samhällsuppdrag som europé och musikalisk finsmakare att ändå skriva något om gårdagens tävling. Eurovision handlar faktiskt inte om att ha roligt i två timmar, utan ibland får man offra sig och tillbringa en tisdagskväll med Sanna Nielsen som kommentator.

Det känns konstigt att skriva, men jag måste säga att jag blev positivt överraskad av gårdagens startfält? Troligtvis tack vare att det inte var så många ballader med i tävlingen, för såna känns ju mest ”zzzz” och får mig att vilja Leif GW Persson-sucka. En av få ballader som var med, Litauen, var såklart Sanna Nielsens favorit. Det kändes inte speciellt överraskande. Annars så tyckte jag det var mycket fart med albanska Ola Salo och en tjeckisk kille med ryggsäck och attitydproblem.

Programledarna kändes som fyra övertända flygvärdinnor och en av dem var misstänkt lik Ebba Busch Thor, men jag tycker faktiskt att de gjorde ett bra jobb om man ser till hur det har varit tidigare eurovision-år. De var iallafall roligare än David Lindgren, och det märks att Portugal faktiskt försökt anstränga sig med manus och sketcher. Allt kanske inte flög till 100%, men det är ju svårt att uppskatta satir om portugiser när man knappt vet hur portugiser är i vanliga fall.

I det stora hela så är jag nöjd med gårdagens resultat. De flesta förhandsfavoriterna pallade trycket, och däribland mina favoriter Israel, Cypern och Tjeckien. Något som däremot känns lite jobbigt om Israel vinner är att alla fulla personer på klubb kommer att försöka kackla som en kyckling och härma deras sångerska, och det är inget som jag ser fram emot i sommar.

För övrigt så anser jag att SVT:s ”Studio Eurovision” är ett stort haveri och bör förstöras. Tack för mig.

Alla foton: Stina Stjernqvist, TT. 

Taggar Eurovision

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB