Startsida / Inlägg

GUIDE: Ensamresa

av tramsfrans

Nu är jag hemma från min ensamresa till Amsterdam och det var jättehaggigt hela tiden! Kändes alltid som att jag gick runt med ett Pringles-rör under armen. Jag vet att det här först och främst ska vara en kändisblogg, men i bästa Aftonbladet Plus-anda så har jag skrivit ihop mina bästa ensamresatips till er som också är sugna. Jag har åkt utomlands ensam tre gånger nu, så jag bara väntar på att Nyhetsmorgon ska ringa in mig som expert på ämnet.

Om Agneta Sjödin kunde pilgrimsvandra ensam tvärs över Spanien så borde ni kunna klara av att åka till en storstad ensam och supa i några dagar, så nedan kommer mina tips.

1.Åk till en stad där du har varit förr. Om du ska åka ensam första gången någonstans så kan det kännas bra att åka till en plats man vet att man gillar och har varit på förr. Det kanske är lite fegt, men det kan vara skönt att känna igen sig och veta var man ska gå. Annars kommer man se lika bortkommen ut som Morgan och Ola-Conny i deras reseprogram på Kanal 5, och det vill man ju inte.

2. Var inte borta för länge. Alltså, det kanske inte är en toppenidé att backpacka ensam i Asien i tre månader. Det räcker med en weekend i Europa i 2-3 dagar. Om man mot förmodan skulle hata det så är det inte hela världen, och om man gillar det så är det lagom långt för att man ändå ska hinna med att göra saker och ha kul.

3. Boka ett bra hotell. Detta kan inte understrykas tillräckligt mycket! Om man reser med en annan person och bor på ett skithotell så kan man iallafall skratta åt hur äckligt det är, men det är verkligen inte kul att vara ensam och enbart ha vägglöss som sällskap. Inte ens Arga Snickaren kan komma och rädda en! Sen så är det faktiskt väldigt skönt att ha ett hotellrum helt för sig själv och kunna bre ut sig hur mycket man vill. Skita med öppen dörr och så vidare.

4. Bestäm dig för om du vill vara social eller inte. Det här är egentligen helt upp till dig själv. Personligen så åker jag på ensamsemester eftersom jag vill öva just på att vara ensam och En Stark Person och tar med massa böcker och tidningar, men bara för att man åker ensam någonstans så betyder inte det att man inte kommer prata med någon på tre dagar. Snarare tvärtom! Folk kommer fram betydligt oftare än man tror, och man får prata med personer man garanterat inte hade pratat med om man hade rest med någon annan. Får man panik över ens självvalda ensamhet så finns det alltid någon annan man kan prata med. Det finns alltid någon konstig bar med australiensiska backpackers som gillar att spela biljard.

5. Tänk på det praktiska. Det här är en tråkigt tips på listan men tyvärr det viktigaste. Ha koll på dina grejer. Man kan inte ha några dunderfyllor eftersom ingen kan ta hand om en, och om det uppstår problem så behöver man lösa dem själv. Jag har t.ex. alltid med mig två bankkort OCH kontanter, och låser alltid in ett kort på rummet utifall jag skulle bli av med det ena. På samma sätt så kan det vara bra att ha både laptop och mobil med om någonting skulle skita sig. Det är inte kul att sumpa telefonen om boardingpasset ligger i den. Packa en så lätt packning som möjligt, helst bara handbagage, eftersom du kommer behöva bära runt på den själv och ha koll på den.

Jag tror absolut inte att det här med att åka på ensamsemester passar alla, men om man är sugen så tycker jag absolut att man ska prova. Det är så skönt att sitta på uteservering med ett glas bubbel för 4 euro och glo på alla mesiga par som inte verkar ha något att prata om längre. Jag lovar att du kommer komma tillbaka till Sverige igen som en mer intressant person.

Dina vänner kommer troligtvis tycka att du är lite konstig, men skit i det. Vill du åka, ÅK! Tror ni Anna Book tvekar när hon får frågan om att vara med i Fångarna på Fortet eller? Nä precis!!!

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Bea Blom
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB